CinemAsia Film Festival 2022

CinemAsia Film Festival is sinds 2003 hét go-to festival voor Aziatische cinema en voorvechter van representatie van Aziatische Nederlanders in het Nederlandse film- en mediaveld. Van 10 t/m 15 mei is het zover. CinemAsia Film Festival opent de deuren naar Azië in drie bioscopen in Amsterdam: Studio/KRialto De Pijp en Rialto VU.

Het enige pan-Aziatische filmfestival van Nederland toont deze 14de editie zes dagen lang een brede selectie van 30 Aziatische films die hier in première gaan: vanuit China, Hong Kong, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Singapore, Myanmar, Filipijnen tot Duitsland, Verenigde Staten en meer. Van populaire kaskrakers, arthouse pareltjes tot inspirerende documentaires die de verschillende kanten van het veelzijdige continent laten zien.

Jia Zhao, nieuw artistiek leider van CinemAsia Film Festival: “Verwacht van CinemAsia geen ‘Azië showcase’ en geen oriëntalistische blik op Azië, maar Aziatische cinema in haar eigen verdienste.”

Openingsfilm Anita

Op 10 mei opent CinemAsia Film Festival met de film Anita (2021) over Hong Kong ‘canto-popicoon’ Anita Mui. Anita Mui was een zangeres, actrice en danseres met een ongekende populariteit in thuisland Hong Kong en ver daarbuiten. Ondanks dat haar vroege jeugd met veel uitdagingen kwam, wist zij met hard werken zich op te werken naar een ster van formaat en won zij in 1987 de Best Actress award voor de film Rouge (1987) en speelde ze in House of Flying Daggers (2004). Mui liet zich niet kooien door sociale gendernormen en was een inspiratie voor vele Aziatische vrouwen. Anita is geregisseerd door Longman Leung.

Dit jaar staan er rond de 30 films op het programma. Gevestigde en een nieuwe generatie filmmakers laten de verschillende kanten zien van veelzijdig Azië.

Inspirerende vrouwen

Inspirerende vrouwen spelen een belangrijke rol dit jaar in het filmprogramma. Naast de openingsfilm Anita, is de film Yuni (2021) van de talentvolle Indonesische filmmaakster Kamila Andini geselecteerd voor de competitie. Yuni is een coming of age verhaal over een jonge vrouw en haar zoektocht naar zelfbeschikking tussen traditie en moderniteit.

Love After Love (2020) van de gelauwerde filmmaakster Ann Hui beleeft een Nederlandse première en maakt onderdeel uit van de Asian Masters selectie. Love After Love stelt vrouwen in koloniaal Hong Kong centraal aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De film is gebaseerd op werk van Eileen Chang, een Chinees-Amerikaanse schrijfster die ook Lust, Caution op haar naam heeft staan.

Aziatische grootmeesters

Een ‘Masters selectie’ van films van Aziatische grootmeesters als Ann Hui, Ryusuke Hamaguchi, Wang Xiaoshuai en Stanley Kwan zijn onderdeel van CinemAsia 2022. De Japanse regisseur Ryusuke Hamaguchi won onlangs een Oscar voor zijn film Drive My Car. Wang Xiaoshuai, die tot de meest prominente van China’s zogenaamde ‘zesde generatie’ filmregisseurs behoort, geeft acte de presence op het festival. 

Genuanceerde en nieuwe perspectieven

De 8 geselecteerde films in de ‘Competitie selectie’, zijn van met name nieuwe generatie makers, terwijl de ‘Panorama selectie’ uit een eclectische mix van blockbusters, arthouse en documentaires die genuanceerde en nieuwe perspectieven op dit boeiende continent en die van Aziatische migranten wereldwijd laten zien. Films, geselecteerd vanwege hun uitmuntende artistieke kwaliteiten, hun maatschappelijke relevantie en hun successen bij onder meer de Golden Horse Awards, het Aziatische pendant van de Academy Awards. 

Slotfilm op 15 mei: Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash van Edwin

Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash (Indonesië, Singapore, Duitsland 2021) is een Indonesische actiedramafilm met zwarte humor. De film is geregisseerd door Edwin, die samen met de schrijver van de gelijknamige bestseller, Eka Kurniawan, het scenario schreef. Als speciale gast is producent Meiske Taurisia uit Indonesië aanwezig.

CinemAsia vertoont dit jaar naast fictie- en documentaire- ook animatiefilms. Uiteraard is er aandacht voor LGBTQ-onderwerpen, interessante Q&A’s met speciale gasten en zijn er (verdiepings)programma’s. Met hele weekend Aziatische foodstands. 

Voor meer informatie, het programma en nieuws, volg CinemAsia Film Festival op:
cinemasia.nl
www.facebook.com/CinemAsiaAmsterdam/
www.instagram.com/cinemasianl/
www.youtube.com/channel/UCtWs4q1bFFI_PH5P4YBNClg
twitter.com/cinemasia_nl

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?