Tentoonstelling Kòrsou – Curaçao nu te zien in het Nationaal Archief

In de archieven van het Nationaal Archief is veel te vinden over Curaçao. Deze documenten, foto’s en kaarten laten voornamelijk het perspectief en de leefwereld van de koloniale machthebbers zien. De tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu combineert de archiefstukken met verschillende visies op het eiland. Zo geeft de Zikinzá-collectie, een unieke verzameling audio-opnames, een inkijk in het dagelijks leven van Curaçaoënaars van toen. En komen Curaçaoënaars aan het woord over de thema’s in de tentoonstelling: oorspronkelijke bewoners, slavernij, veerkracht, samenleving en bestuur. Kòrsou – Curaçao is vanaf 16 december 2021 te zien in het Nationaal Archief in Den Haag.

Mondelinge geschiedenis uit de Zikinzá-collectie

De Zikinzá-collectie bestaat uit opnames van anekdotes, herinneringen, rituelen en liederen die zijn gemaakt door pater Paul Brenneker en kunstenaar en filosoof Elis Juliana. Brenneker en Juliana bezochten hiervoor in de jaren 50 en 60 ouderen op Curaçao en Bonaire. Ze legden met opnames vast wat Curaçaoënaars op leeftijd vertelden over hun leven en over wat zij nog wisten van het leven van hun directe en verre voorouders.

Kunstenaars en de oorspronkelijke bewoners, slavernij, veerkracht, samenleving en bestuur

In de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao zijn interviews en foto’s te bekijken die gemaakt zijn door de Curaçaose fotograaf en documentairemaker Selwyn de Wind. Daarnaast laten kunstenaars met hun werk zien hoe zij aankijken tegen de vijf thema’s in de tentoonstelling: oorspronkelijke bewoners, slavernij, veerkracht, samenleving en bestuur. Er is werk te zien van Quentley Barbara, Elvis Chen, Melissa Cijntje, Avantia Damberg, Ruben La Cruz & Karolien Helweg, Travis Geertruida, Kevin Osepa, Imani Specht en Gilleam Trapenberg. Rachel Rumai Diaz sluit de expositie af met een Spoken Word opname.

Kracht en veerkracht van Curaçaoënaars

Curaçaoënaars hebben door de jaren heen niet veel te zeggen gehad over of en hoe ze in de archieven werden beschreven. Hun persoonlijke verhalen zijn daarom in de archieven moeilijk te vinden. Toch is het gelukt om naast archiefstukken die het perspectief van de koloniale machthebbers laten zien, ook archiefstukken te vinden die de kracht en veerkracht van Curaçaoënaars aantonen. Zoals de lange lijst met slaafgemaakten die naar het vaste land wisten te ontkomen, het vonnis van wela Markita Kanga die zich inzette om haar eigen tradities en cultuur in stand te houden en het verslag van de eerste Eilandsraad waarin openlijk Papiamentu werd gesproken.

Programma

Bij de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao organiseert het Nationaal Archief een afwisselend programma met o.a. debatten, lezingen en rondleidingen. Het actuele aanbod is te vinden op de website van het Nationaal Archief. Daarnaast ontwikkelt het Nationaal Archief in Den Haag in samenwerking met het Nationaal Archief Curaçao online lessen voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs in Nederland en het funderend onderwijs op Curaçao.

De tentoonstelling Kòrsou – Curaçao is te bezoeken vanaf 16 december 2021 t/m 23 oktober 2022 in het Nationaal Archief in Den Haag. De teksten in de tentoonstelling worden aangeboden in het Papiaments, Nederlands en Engels.

Vanwege de huidige coronamaatregelen is het dragen van een mondkapje en 1,5 meter afstand houden in het Nationaal Archief verplicht. Daarnaast vraagt het museum om een coronatoegangsbewijs met geldig legitimatiebewijs. Voorafgaand aan het bezoek hoeft er geen ticket of tijdslot geboekt te worden.

Het actuele programma is te vinden op de website van het Nationaal Archief.

Afbeelding: door fotograaf Selwyn de Wind, Curaçao 2021.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?