Nederlandse politie en IJM investeren in de strijd tegen online kindermisbruik

In de Filipijnen is een Nederlandse politie-liaison officer geplaatst om gespecialiseerde eenheden van de Filipijnse Nationale Politie en de National Bureau of Investigation te helpen bij het tegengaan van (online) seksueel misbruik van kinderen. Vanuit Nederland is er namelijk een grote vraag naar livestreambeelden van Filipijnse kinderen die misbruikt worden.

De politiemedewerker werkt in het Philippine Internet Crimes Against Children Center (PICACC) van de Filipijnse politie in Manila en werkt daar samen met de ngo International Justice Mission (IJM) en diverse andere buitenlandse politie-eenheden, zoals de Australische en Britse politie. De liaison officer werkt er voor de duur van twee jaar.

De Filipijnen voorkeursland voor kindersekstoerisme voor Nederlanders

De Filipijnen is voor Nederlanders een van de voorkeurslanden voor kindersekstoerisme. Daarnaast is de handel in kinderen om misbruikt te worden voor livestreaming er een opkomende vorm van moderne slavernij. Zedendelinquenten, vaak afkomstig uit westerse landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Australië, maken geld over om het kindermisbruik te bekijken en te regisseren. Ze betalen omgerekend slechts 10 euro voor zo’n ‘show’.

Caroline Monster, strategisch liaison officer Kindersekstoerisme van de Nederlandse politie: “Veel gebeurt er in het verborgene en via het dark web. Op basis van rapporten van Interpol en Europol hebben we een meer dan redelijk vermoeden dat er vanuit Nederland veel vraag is naar livestreaming van kindermisbruik in de Filipijnen.”

Samenwerken met ngo

“Het is uniek dat we als politie samenwerken met een ngo, maar ik ben daar een groot voorstander van,” geeft Monster aan. “IJM zit dicht op de lokale gemeenschap en kan goed in beeld krijgen welke kinderen er misbruikt worden. Voor ons als politie is dat heel belangrijk, we komen er niet als we ons alleen op de daders richten. Als je geen verklaringen van kinderen hebt, heb je geen zaak. Daarom is de samenwerking met een ngo als IJM heel waardevol.”

“Met deze investering willen we een stap verder komen in de strijd tegen online kindermisbruik en de pakkans van daders vergroten,” vervolgt Monster. “Het is een probleem dat landsgrenzen overstijgt. Dat kun je alleen aanpakken door internationaal samen te werken met instanties die eensgezind zijn.”

Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland, juicht de samenwerking ook toe. “Het is verschrikkelijk dat er Filipijnse kinderen op grote schaal seksueel worden uitgebuit en dat mede komt vanwege de vraag uit Nederland. Om dit kwaad te stoppen, moeten we de krachten bundelen en gezamenlijk een vuist maken. Ik ben heel blij dat de Nederlandse politie deze investering doet om daders een halt toe te roepen, zodat kinderen bevrijd en beschermd worden.”

Meer weten over International Justice Mission en hun strijd tegen moderne slavernij? Bezoek www.ijmnl.org.

Afbeelding via IJM: Filipijnse kinderen die worden bevrijd van misbruik voor internet.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?