Rapport over tien jaar na Uruzgan: Onderschat impact van ontwikkelingssamenwerking niet

Smoke from early morning fires linger over wheat fields in Khas Oruzgan district, eastern Uruzgan province, June 20. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Cain S. Claxton, Combined Joint Special Operations Task Force-Afghanistan) (Released)

Hoe gaat het nu in de Afghaanse provincie waar Nederland voor 187 miljoen euro aan opbouw- en ontwikkelingswerk heeft verricht? Tien jaar na het vertrek van de Nederlandse militairen uit Uruzgan, heeft hulporganisatie Cordaid de balans opgemaakt en een rapport uitgegeven.

De evaluatie is uitgevoerd door The Liaison Office (TLO), een Afghaans onderzoeksbureau. TLO onderzocht de staat van het bestuur, dienstverlening, economie, ontwikkeling en veiligheid in Uruzgan en de politieke verschuiving die tien jaar na de terugtrekking van Nederland heeft plaatsgevonden.

Onveiligheid toegenomen

Over het geheel genomen is de veiligheidssituatie verslechterd in Uruzgan, waar de Afghaanse overheid de controle over een groot deel van de provincie aan de Taliban heeft moeten afstaan.

In de heerschappij van de Taliban hebben vrouwen en meisjes zeer beperkt de kans om zich te ontwikkelen en ook de economie krijgt het er zwaar te verduren, onder andere door de strenge controle van de Taliban over belangrijke toegangswegen, de aanhoudende gevechten en de grote droogte in het gebied.

Lichtpuntjes

Hoewel Uruzgan nog altijd voor grote uitdagingen staat, zijn er ook lichtpuntjes. Uit het rapport blijkt dat ondanks de slechte veiligheid, internationale spelers, waaronder Nederland, een blijvend resultaat hebben gehad in de provincie. De infrastructuur, het onderwijs, de gezondheidszorg en de professionaliteit van de politie zijn er verbeterd, mede dankzij investeringen door de internationale gemeenschap.

Impact van ontwikkelingssamenwerking

Het rapport benadrukt dat de impact van ontwikkelingssamenwerking in Afghanistan niet mag worden onderschat. Een aantal initiatieven hebben geleid tot blijvende en positieve verandering, die ook onder het regime van de Taliban in de provincie standhoudt.

Toch is er behoefte aan voortdurende betrokkenheid en steun. Donoren en ngo’s zullen in Uruzgan geduld moeten betrachten om de kiem van hun werk soms pas jaren later tot bloei te zien komen.

Lees het hele rapport op de website van Cordaid.

Afbeelding: Tarwevelden in de provincie Uruzgan van Cain S. Claxton, U.S. Army, Public domain, via Wikimedia Commons

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?