Save the Children dekt de langste digitale kersttafel van Nederland

Kerstmis vieren samen met vrienden en familie is door de coronapandemie niet meer zo vanzelfsprekend. Save the Children heeft daar iets op bedacht. Deze feestdagen nodigt de organisatie iedereen uit om plaats te nemen aan de langste digitale kersttafel van Nederland. Zet symbolisch een bordje bij en draag bij aan gezonde voeding voor kinderen wereldwijd.

Zet een bordje bij

Save the Children zet zich in om kinderen wereldwijd een goede start van het nieuwe jaar te geven, met een gezonde maaltijd. Om hier zoveel mogelijk mensen bij te betrekken, doet de organisatie een beroep op de gastvrijheid van Nederlanders. Voor tien euro kun je namelijk een bordje bijzetten aan de digitale kersttafel.

11 miljoen kinderen

Gezonde voeding is van levensbelang, zeker voor opgroeiende kinderen. Helaas krijgen veel kinderen niet goed of veel te weinig te eten, waardoor ze ondervoed raken. Volgens een nieuw rapport van Save the Children riskeren ongeveer 11 miljoen kinderen onder de vijf jaar extreme honger of zelfs uithongering. In Jemen en Zuid-Soedan ligt een hongersnood op de loer. Vanwege gesloten scholen door de pandemie missen kinderen schoolmaaltijden en veel ouders zijn hun inkomen kwijt geraakt waardoor het steeds moeilijker wordt om hun kinderen te voeden.

De eerste vijf jaar van een kinderleven zijn extreem belangrijk. Als kinderen niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgen, dan is de kans op acute ondervoeding groot. Chronische ondervoeding kan leiden tot groeiproblemen, achterstand in mentale en fysieke ontwikkeling en een grotere kans op andere ziektes met, in ernstige gevallen, de dood tot gevolg.

Voedselhulp

Om deze kinderen en hun families te ondersteunen, verstrekt Save the Children contant geld, bonnen en voedselpakketten, de snelste manier om honger en ondervoeding op de korte termijn aan te pakken. Op langere termijn helpt de organisatie gemeenschappen bijvoorbeeld om in de toekomst beter om te kunnen gaan met voedseltekorten. Het verbouwen van diverse gewassen wordt bijvoorbeeld gestimuleerd en er worden schoolmaaltijden gefinancierd.

“Miljoenen ondervoede kinderen hebben dringend hulp nodig”, vertelt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. “De voedselcrisis in de wereld is niet zomaar opgelost. De internationale gemeenschap moet de oorzaken van voedseltekorten en ondervoeding aanpakken en tegelijkertijd acute en structurele hulp verlenen aan ondervoede kinderen. Wij helpen waar mogelijk om zoveel mogelijk kinderen in de wereld van een gezonde start te kunnen voorzien.”

Zet jij symbolisch ‘een bordje bij’ met Kerst? Ga naar www.zeteenbordjebij.nl.

Afbeelding: Save the Children.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?