Moslims in actie tegen eenzame Kerst

Kerst was dit jaar anders. Door het coronavirus en de lockdown betekende Kerst voor veel mensen eenzaamheid in plaats van gezelligheid. Om hier een stokje voor te steken, gingen moslims in actie en riepen hierbij iedere Nederlander op om mee te doen met de Kunst van het Samenleven Kerst-actie. Mensen konden meedoen door een kaartje te schrijven, met eventueel een klein geschenkje erbij.

Voor mensen die al eenzaam zijn, was deze Kerst misschien nog eenzamer. Om deze eenzame Kerst tegen te gaan, lanceerde het platform Kunst van het Samenleven een kerstkaarten-actie. Hiermee wilde het platform een lichtpuntje bieden aan mensen die dit goed kunnen gebruiken. Het platform nam hierbij de coronamaatregelen in acht die bedoeld zijn om het virus niet verder te laten verspreiden.

De actie

Deelnemers zorgden ervoor dat er een kaart terechtkwam bij iemand die dit goed kon gebruiken. Een buur, vriend, of misschien iemand die eenzaam is of voor wie dit gebaar een verschil kon maken. Deelnemers hebben ook kaarten bij organisaties geleverd, zoals thuiszorgorganisaties, politie, azc’s, daklozenopvang, verpleeghuizen en ziekenhuizen.

Er werden kaartjes in de brievenbus gedaan, aangebeld en op 1,5 meter afstand toegelicht. Deelnemers die het nog wat veiliger wensten te houden, hadden hun telefoonnummer op het kaartje geschreven, zodat er gebeeldbeld kon worden.

Dit jaar een alternatieve manier om dichterbij elkaar te komen

Initiatiefnemer Saniye Calkin legt uit: “Bij eerdere vergelijkbare acties heeft Platform Kunst van het Samenleven landelijk met 64 lokale partners uit 35 steden ruim 21.000 mensen in contact weten te brengen. Dit om, zoals de naam het al zegt, de kunst van het samenleven te bevorderen. Omdat fysiek contact dit jaar niet mogelijk is, hebben wij gezocht naar alternatieve manieren om mensen dichterbij elkaar te brengen.”

De actie bekijken? Zoek dan op #KunstvanhetSamenleven en #eenkleingebaar op social media.

Meer weten over de Kunst van het Samenleven? Bezoek dan platformins.nl/voor-de-kunst-van-het-samenleven.

Afbeelding van Дарья Яковлева via Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?