Moestuinen om humanitaire ramp Zuid-Afrika te bestrijden

In Zuid-Afrika loopt het aantal besmettingen met het coronavirus razendsnel op; inmiddels zijn er 196.750 geïnfecteerden geregistreerd en meer dan 3.200 doden te betreuren. Het openbare leven in Zuid-Afrika is nog altijd ontwricht door de gedeeltelijke lockdown. Kinderfonds MAMAS stimuleert lokale moestuinen nu er een humanitaire ramp in Zuid-Afrika dreigt.

Om de meest kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika te ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus heeft Kinderfonds MAMAS een week na de lockdown het MAMAS Noodfonds opgericht. Hierdoor delen de MAMAS wekelijks tienduizenden voedselpakketten en zeep uit. Daarnaast geven de MAMAS voorlichting over het voorkomen van besmetting met het coronavirus. En dat doen ze nog steeds; ze blijven in de frontlinie werken.

Impact van de moestuinen

Joep Verboeket, directeur Kinderfonds MAMAS: “We moeten alles op alles zetten om de kinderen te behoeden voor ondervoeding en erger. Voedselpakketten zijn nu nodig, maar zijn geen duurzame oplossing. Tijdens de coronacrisis bleek hoe essentieel de lokale moestuinen van de MAMAS zijn. De impact van de moestuin gaat verder dan dagelijkse gezonde voeding. De MAMAS merken dat de moestuinen ook bijdragen aan onderlinge verbondenheid, inkomensverbetering en herstelt daarmee het gevoel van onafhankelijkheid en waardigheid. De MAMAS bewerken inmiddels meer dan 100.000 m2 aan moestuinen waarmee duizenden monden worden gevoed.”

Zaailingen en zaadjes naar huishoudens

Kinderfonds MAMAS, een Nederlandse organisatie die 20 jaar geleden op verzoek van Nelson Mandela is opgericht, steunt 33 grassroots organisaties in Zuid-Afrika. De 2.000 MAMAS weten zelf het beste wat er lokaal nodig is. Zo worden de gemeenschapsmoestuinen nu ook naar de gezinnen thuisgebracht. Zaailingen en zaadjes worden naar de huishoudens gebracht, zodat ze thuis hun eigen groenten waaronder spinazie, kool, tomaten en courgettes kunnen verbouwen.

Verboeket vertelt: “Gelukkig heeft de overheid het werk van de MAMAS als ‘essentieel’ bestempeld. De MAMAS mogen ook tijdens de lockdown de gemeenschap in voor hun werk. Zo kunnen zij de allerarmsten blijven helpen.”

Moestuinen belangrijk in het verwezenlijken van Mandela’s droom

Daarom heeft Kinderfonds MAMAS besloten om extra te investeren in de moestuinen. Zo worden workshops en trainingen georganiseerd, wordt het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven bij de moestuinen betrokken en wisselen de tuinders veel specifieke kennis uit via Zoom-sessies en Whatsapp-groepen. Door de extra investering zijn de afgelopen weken tal van irrigatiesystemen aangelegd en 4 nieuwe moestuinen. Ook zijn zaden, plantjes en materiaal aangeschaft. Verboeket: “Mandela wilde de kinderen uit de gevangenis van armoede halen. De moestuinen blijken een belangrijk onderdeel te zijn in het verwezenlijken van Mandela’s droom.”

Meer weten of doneren? Bezoek dan www.kinderfondsmamas.nl.

Afbeelding: MAMA Beatie gaat de township in om voorlichting te geven, Kinderfonds MAMAS.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?