Waarom is reizen goed voor de mens? In het boek Wie (niet) reist is gek geeft Ap Dijksterhuis redenen te over. Reizen is volgens hem heilzaam, het brengt ons inspiratie, verlengd ons leven en het kan ons gelukkiger maken. In dit grappige en inspirerende boek laat Dijksterhuis zien hoe reizen ons emotionele bestaan verbreed.

Zijn psychologisch wetenschappelijk betoog wordt aan elkaar geregen door grappige anekdotes van zijn eigen reizen naar onder andere Birma, India, Las Vegas, Ecuador, Zanzibar en Iran. Na het lezen van dit boek is de kans groot dat je meteen een koffer pakt om het avontuur tegemoet te treden.

Passie voor reizen

Het boek Wie (niet) reist is gek is voor iedereen die van reizen houdt, maar ook juist voor mensen die de stap om een verre reis te maken nog net niet hebben gezet. Zelfs als je niet van reizen houdt, zou je de passie van Dijksterhuis moeten kunnen voelen op iedere bladzijde. De manier waarop Dijksterhuis ook op de iets minder florisante belevenissen, zoals ziekte, tijdens zijn reizen weet te reflecteren, maakt dit boek tot een hilarisch geheel van positiviteit en overtuigingskracht. Het is een ode aan het reizen.

Geen heimwee, maar wegwee

Een leuk aspect aan dit boek zijn de nieuwe termen die Dijksterhuis introduceert. Eén daarvan is het begrip wegwee; een gevoel van onrust, een bijna ongelukkig makende drang om weer op reis te gaan. Het brein moet weer worden geprikkeld door extreme zintuigelijke ervaringen in een nieuwe omgeving vol verassingen. Je wilt weer op reis.

Als reiziger kun je volgens Dijksterhuis ook een gevoel ervaren dat hij aanduid met ‘euforisch ontheemd’. Hoe dit voelt en hoe het ontstaat wordt geanalyseerd en zal menig reiziger bij het lezen bekend voorkomen. Dit boek heeft een duidelijke boodschap: Ga het beleven, ga op reis!

Een hilarisch geheel van positiviteit en overtuigingskracht. Het is een ode aan het reizen.

Dijksterhuis - Wie (niet) reist is gekAp Dijksterhuis

Naast gepassioneerd reiziger is Ap Dijksterhuis (1968) ook hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tevens is hij schrijver, spreken en ondernemer. Hij schreef eerder ondermeer de boeken Op weg naar geluk, De merkwaardige pschologie van een wijndrinker en Het slimme onbewuste.

Wie (niet) reist is gek

Ap Dijksterhuis
Uitgever: Prometheus Amsterdam (2017)
Prijs: € 15.00