Nationale Holocaust Herdenking 2022

Dit jaar is het 77 jaar geleden dat Nederland is bevrijd en is het eveneens 77 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Op zondag 30 januari organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking, bij het Spiegelmonument “Nooit Meer Auschwitz” in het Wertheimpark in Amsterdam.

Vanwege de corona-pandemie is het programma aangepast. De herdenkingsplechtigheid is dit jaar besloten. Ook ‘De Stille Tocht’ vervalt, net als de traditionele lunchbijeenkomst.

Live televisie-uitzending

De Nationale Holocaust Herdenking 2022 zal door de NOS vanaf 11:00 uur integraal worden uitgezonden op tv. Dit maakt het in zekere zin voor iedereen tóch mogelijk bij deze Nationale herdenking aanwezig te zijn, zij het vanuit huis.

Programma

11:30 uur Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’

Sprekers

• Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité

• Vera Bergkamp, voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

• Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam

• Zoni Weiss, overlevende

• Benyamin Heller, namens de jongere generatie

• Rabbijn Menno ten Brink verzorgt de Kaddisj- en Jizkorgebeden

Muziek

• Zigeunerorkest Brandt

• The Sunshine Cleaners

12:30 uur Einde herdenking

Over het Nederlands Auschwitz Comité

“Nooit meer Auschwitz.” Al sinds de oprichting in 1956 strijdt het Nederlands Auschwitz Comité tegen het veelkoppig monster dat antisemitisme heet – met de Nationale Holocaust Herdenking, met de zo belangrijke reizen naar Polen, met de jaarlijkse Nooit Meer Auschwitz Lezing, met het Nationaal Holocaust Namenmonument én met alle initiatieven die nog op stapel staan.

Voor meer informatie, zie www.auschwitz.nl.

Afbeelding: Auschwitz monument in Amsterdam door Arthena op Wikimedia Commons met licentie CC BY-SA 4.0.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?