IJM en TikTok gaan samenwerken in strijd tegen online kindermisbruik

In de strijd tegen online kindermisbruik gaan International Justice Mission (IJM) en TikTok samenwerken. Met de campagne #Report2Project willen IJM en TikTok het bewustzijn vergroten rond misbruik van kinderen voor webcams en zorgen dat deze misdaad vaker en sneller wordt gemeld bij de politie. De campagne bevat educatieve video’s van TikTok-makers die een enorme aanhang hebben op het platform.

In de Filipijnen zijn vele duizenden kinderen het slachtoffer van seksueel misbruik voor internet. Door hun ouders of andere familieleden worden ze gedwongen om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. Tijdens de coronapandemie komt dit nog vaker voor, omdat meer mensen thuis zitten. Dit geldt voor ‘aanbodlanden’ als de Filipijnen en ‘vraaglanden’, zoals Nederland, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

De campagne moedigt aan om tijdig aangifte te doen bij het Women and Children Protection Center (WCPC) van de Filipijnse politie. Ook worden techbedrijven en banken opgeroepen om mee te strijden op het gebied van innovatie, om daarmee beelden van misbruik en verdachte geldtransacties snel te kunnen opsporen.

Ruim 800 kinderen bevrijd van online misbruik

Sinds 2011 heeft IJM, in samenwerking met de Filipijnse autoriteiten, ten minste 828 kinderen van online misbruik bevrijd, 293 daders gearresteerd, waarvan er inmiddels 122 zijn veroordeeld. Sinds februari 2019 werkt IJM samen met de Filipijnse, Australische en Britse politie in het Filipijnse Internet Crimes Against Children Center (PICACC). Door samenwerking kan deze internationale misdaad beter bestreden geworden. Dit jaar heeft PICACC ook de Nederlandse politie als lid verwelkomd, omdat online kindermisbruik mede in stand wordt gehouden door de vraag vanuit ons land.

Kijk voor meer informatie op https://osec.ijm.org/news-and-insights/news-updates/ijm-tiktok-launch-campaign-to-drive-community-reporting-vs-online-sexual-exploitation-of-children.

Afbeelding: foto is in scene gezet, foto: IJM.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?