20 jaar oorlog in Afghanistan: bijna 33.000 kinderslachtoffers

Afgelopen twintig jaar stierf er elke vijf uur een kind of raakte een kind verminkt in Afghanistan. Twintig jaar oorlog leidde tot bijna 33.000 kinderslachtoffers, zegt Save the Children. “Deze cijfers laten zien hoe verwoestend de oorlog op het leven van kinderen is geweest. Nu de internationale troepen Afghanistan hebben verlaten, ontvouwt er zich voor onze ogen een nachtmerriescenario, waarbij kinderen opnieuw slachtoffer worden.”

Werkelijke cijfer nog hoger, helft kinderen lijdt honger

De oorlog in Afghanistan eiste 32.945 kinderslachtoffers. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat kinderen die door honger, armoede of ziekte omkwamen niet zijn meegenomen. Zelfs voor de recente escalatie van geweld had bijna de helft van de bevolking van Afghanistan, waaronder bijna 10 miljoen kinderen, humanitaire hulp nodig vanwege droogte, de pandemie en conflict. Geschat wordt dat de helft van alle kinderen komende maanden aan acute ondervoeding zal lijden.

Omvang menselijk lijden niet te bevatten

Hassan Noor, regionaal directeur Azië voor Save the Children: “De laatste militaire vliegtuigen vlogen 31 augustus uit Kaboel. Wat na 20 jaar overblijft, is een generatie kinderen wiens hele leven is verwoest door de ellende en de gevolgen van oorlog. Elk kind dat in Afghanistan geboren en getogen is, heeft niets anders dan conflict gekend en leefde met het idee dat er elk moment een explosie kon afgaan of dat er bommen uit de lucht zouden kunnen vallen. De omvang van het menselijk lijden van de afgelopen twee decennia is niet te bevatten. Miljoenen Afghaanse kinderen zullen nu met honger naar bed gaan, rouwen en onzeker zijn over hun toekomst.”

Oproep aan internationale gemeenschap

Save the Children riep de internationale gemeenschap dringend op om in Afghanistan te blijven om zo de miljoenen kinderen en hun families te steunen met voedsel, schoon water, onderdak, met onderwijs. Noor: “Als dit niet gebeurt, zijn de inspanningen van de afgelopen 20 jaar echt tevergeefs geweest.”

Save the Children riep daarnaast de internationale gemeenschap op het werk van nationale en internationale hulporganisaties te blijven steunen, zodat de meest kwetsbaren hulp kunnen blijven ontvangen. Ook riep de organisatie de nieuwe autoriteiten op humanitaire organisaties zo snel mogelijk veilige, vrije en onvoorwaardelijke toegang te verlenen tot mensen die dringend hulp nodig hebben.

Save the Children bevindt zich al sinds 1976 in Afghanistan.

Wil je meer weten over Save the Children en wat de organisatie voor Afghanistan kan doen
? Bezoek dan www.savethechildren.nl. Je kunt hier ook een petitie teken voor steun aan Afghaanse kinderen.

Foto origineel: PxHere.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?