Freedom Sunday: hoe de kerk kan helpen een eind te maken aan slavernij

Op zondag 19 september staan wereldwijd duizenden kerken stil bij wat slavernij anno 2021 inhoudt. Daarnaast komen de kerken in beweging in de strijd tegen dit onrecht. Op initiatief van International Justice Mission (IJM) organiseren kerken een zogenoemde Freedom Sunday. Ook in Nederland doen dit jaar weer tientallen kerken mee.

Meer dan 40 miljoen kinderen, vrouwen en mannen worden uitgebuit als slaaf. Zij zijn slachtoffer van een plaag van geweld waar de rest van de wereld nauwelijks weet van lijkt te hebben. Dag in dag uit werken zij tot soms wel twintig uur per dag onder erbarmelijke omstandigheden onder dwang van hun ‘eigenaar’. Uitzicht op een leven in vrijheid is er vanuit hun perspectief niet, omdat het loon dat zij krijgen lager is dan de rente die zij moeten betalen over een lening die hen ooit is aangeboden. Of omdat hun paspoorten zijn afgenomen en zij geen kant op kunnen.

Bevrijding van slachtoffers van slavernij

IJM bevrijdt slachtoffers van deze vorm van geweld. Zoals Thaiyamma die met haar gezin jarenlang als slaaf werd uitgebuit en mishandeld in een houthakkerij in Zuid-Azië. Daarnaast helpt IJM overheden te bouwen aan goed functionerende rechtssystemen die de meest kwetsbaren beschermen. De kerk heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in dit werk van IJM, door bewustwording van dit onrecht, gebed, en financiële steun om slavernij aan te pakken.

IJM Nederland ondersteunt kerken die willen deelnemen aan Freedom Sunday, door hen onder andere te voorzien van preekschetsen en studiemateriaal voor kleine groepen voor zowel jong als oud.

Zie voor meer informatie www.freedomsunday.nl.

Afbeelding: Thaiyamma met haar zoon die bevrijd werden uit slavernij in Zuid-Azië, foto: IJM.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?