Aandacht voor vluchtelingen tijdens The Passion in Amersfoort

De keramieke zwarte vlinders van Dilvin Shengali

Met een publiekstrekker als The Passion in Amersfoort, willen de organisatoren van het project ‘Van binnen moet ik huilen’ extra aandacht genereren voor de situatie van vluchtelingen, van toen en nu. In diverse etalages in Amersfoort zijn werken van kinderen en kunstenaars te zien rond dit thema.

Justia Heijkoop, kunstenares uit Amersfoort, kon niet niets blijven doen toen ze het aangespoelde lichaam van Aylan, de gevluchte peuter, overal in de media zag. Van binnen moest ze huilen. En kwam tot het besluit om vluchtelingen positief in het nieuws te brengen. Want vluchten doe je niet zomaar; mensen vluchten voor oorlog en geweld, als er geen mogelijkheid meer is om te leven in hun leefomgeving. Zo is het project Van binnen moet ik huilen ontstaan.

Justia Heijkoop wijst op de nieuwe Nederlandse identiteit
Initiatiefnemer Justia Heijkoop wijst op de nieuwe Nederlandse identiteit

Boten en vlinders

Gedurende een aantal weken hebben basisschoolkinderen uit Amersfoort met kunstenaars en hun meesters en juffen middels schilderijen en kleivoorstellingen uitgebeeld hoe zij tegen vluchtelingen aankijken. Uit eerste hand hebben ze kunnen horen wat het betekent om gevlucht te zijn: de meeste deelnemende kunstenaars hebben zelf immers eens moeten vluchten. Kunstenaar Georgi Shengelia heeft met zijn pupillen boten in zakjes geplaatst die de onstabiele bootjes voorstellen waarin de bootvluchtelingen proberen de Middellandse zee over te steken. Deze boten zijn te zien in het historisch museum Flehite in Amersfoort.

Dilvin Shengali, zelf gevlucht uit Noord Irak, kan er niet tegen dat er zoveel jonge meisjes geweld wordt aangedaan over de wereld door agressieve groeperingen als IS. Op een dag ontdekte ze dat de veelheid aan zwarte keramieke vlinders die ze aan het maken was, voor deze jonge gevluchte meisjes staan. Een vlinder ontpopt zich en gaat verder met het leven. Dat geldt volgens Dilvin ook voor de meisjes die ontsnapt zijn aan hun noodlottige situatie. Maar Dilvin zou haarzelf niet zijn, als ze naast het onderwerp dat zo ontzettend zwaar voor haar is, geen positieve boodschap naar buiten zou brengen. Samen met kinderen uit het asielzoekerscentrum van Amersfoort en Zeist en kinderen van een kerk uit de binnenstad van Amersfoort heeft ze vele vrolijke vlinders gecreëerd die vluchtelingen in een positief daglicht stellen. Deze vlinders zijn in Galerie Archipel aan Weverssingel 37 in Amersfoort te zien.

Project - Van binnen moet ik huilen
De blauwe golf van stickers in deelnemende etalages in de Amersfoortse binnenstad

Klompenboten en droomkastelen

Op de pittoreske Krommestraat waar de Amersfoortse Waterlijn zich bevindt, is in samenwerking met Justia Heijkoop en kinderen van Basisschool De Wiekslag teruggegrepen naar historische creativiteit waarbij met oude klompen bootjes gemaakt zijn. Want vroeger maakten kinderen van deze oude klompen bootjes om mee te spelen. Echter, nu grijpen deze bootjes terug op recente ervaringen van gevluchte kinderen waarbij iets van hun land van herkomst aan de bootjes is toegevoegd.

Maar gevluchte kinderen hebben ook dromen. Deze dromen over een nieuw leven hebben recent gevluchte kinderen die in het asielzoekerscentrum in Zeist verblijven samen met jonge Amersfoortse kunstenaars Bram Ravenhorst en Toby van Putten op wolken afgebeeld en zijn toepasselijk te bewonderen in de etalage van kinderboeken- en speelgoedwinkel SpeelBoek op de Krommestraat.

Dit was mijn huis

Op De Kamp, een knusse winkelstraat in de tijdelijke thuishaven van The Passion, hebben gevluchte gezinnen samen met initiatiefneemster Justia Heijkoop alle aspecten van de woningen die ze hebben moeten achterlaten weergegeven middels collages, tekeningen en gedichten.

Maar ook op de hoek van het overweldigende plein De Hof en de Langestraat zijn huizen te aanschouwen. In deze etalage van een voormalige schoenenwinkel hebben basisschoolkinderen van Calvijnschool Amersfoort met huizen van leem het kindervluchtelingenprobleem uitgedrukt. Zwarte huizen symboliseren tussen een flatgebouw aan kleurrijke huizen de plaatsen van vluchtelingen die verloren of beschadigd zijn.

Een mooie gelegenheid om Amersfoort op een andere manier te bekijken voordat je het prachtige The Passion aanschouwt. Het enige dat je hoeft te doen, is een golf van blauwe stickers langs etalageramen te volgen om een golf van positiviteit rond het vluchtelingenthema tot je te nemen.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar overtuigingen was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen via culturele waardering en bewustwording van een mondiaal gevoel van verbondenheid middels Wereld van Culturen.