Het moeilijkste Nederlandse woord voor nieuwkomerskinderen

Op woensdag 17 juli, Wereld Emoji Dag, maakt Kinderpostzegels het moeilijkst uit te spreken Nederlandse woord voor nieuwkomerskinderen bekend. Voor de ruim 20.000 jeugdige nieuwkomers in ons land was er tot voor kort geen actuele taalmethode beschikbaar. Kinderpostzegels bracht daar verandering in met het lespakket Wereld vol Woorden. Omdat je het met alleen emoji niet redt…

Moeilijkst uit te spreken Nederlandse woord

Wat vinden jullie het moeilijkst uit te spreken Nederlandse woord? Dit vroeg Kinderpostzegels aan kinderen (4-13 jaar) uit de Internationale Taalklas in Haarlem. Vogelverschrikker, misschien, lieveheersbeestje… Ze selecteerden er tien. Dankzij de pilot met het lesmateriaal van Wereld vol Woorden zijn deze woorden voor hen nu een eitje. 

Na deze selectie vroeg Kinderpostzegels nieuwkomersscholen in Nederland om de tien moeilijke woorden te rangschikken. Op 17 juli a.s. maakt de stichting de nummer 1 bekend op Taalschool Voila in Leusden.

Wereld vol Woorden tegen taalachterstand

87% van de leerkrachten geeft aan dat leerlingen in achterstandswijken, waaronder nieuwkomers, vaak een taalachterstand hebben. Dit blijkt uit recent onderzoek van ABN AMRO, Jeugdeducatiefonds en Kinderpostzegels. Uit signalen van leerkrachten en nieuwkomersorganisaties als het LOWAN, bemerkte Kinderpostzegels dat voor deze kinderen goed, actueel en compleet lesmateriaal ontbrak.

Daarom ontwikkelde Kinderpostzegels het lespakket Wereld vol Woorden, bestemd voor nieuwkomerskinderen op de basisschool. Het lesmateriaal is door en voor docenten ontwikkeld door CED-Groep en Rezulto Onderwijsadvies en bevat mondeling taalonderwijs.

Gelijke kansen in het onderwijs

Alle scholen in Nederland die komend schooljaar meedoen aan de Kinderpostzegelactie en aangeven Wereld vol Woorden te willen ontvangen, krijgen deze methode voor niets. Op deze manier zorgt Kinderpostzegels ervoor dat de methode door zoveel mogelijk kinderen met een taalachterstand gebruikt kan worden.

Kinderpostzegels en haar partners LOWAN, CED-Groep en Rezulto Onderwijsadvies voorzien met Wereld vol Woorden docenten van lesmateriaal voor een heel (school)jaar. Het materiaal sluit aan bij de belevingswereld van kinderen (vloggen, podcast, social media). Scholen kunnen er in het nieuwe schooljaar 2019-2020 al mee aan de slag.

*Edit 20 juli 2019: Lieveheersbeestje is verkozen tot het moeilijkste Nederlandse woord voor nieuwkomerskinderen.

Meer weten over Wereld vol Woorden? Bezoek dan www.kinderpostzegels.nl/wereldvolwoorden.

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?