Cordaid lanceert Qatar-rouwband

Qatar-rouwband Cordaid

Het aanstaande Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar is het WK van het ongemak geworden. The Guardian meldde onlangs dat sinds de toewijzing in 2010 in Qatar zeker 6500 arbeidsmigranten zijn overleden. Dit zijn veelal arbeiders afkomstig uit landen als India, Nepal en Bangladesh. Volgens een onlangs door EenVandaag gehouden opiniepanel blijkt slechts een kwart van de Oranjesupporters uit te kijken naar het WK dat over een paar weken zal starten. Onvrede over de onmenselijke arbeidsomstandigheden tijdens de bouw van de stadions in Qatar, is de belangrijkste reden voor de bedrukte sfeer. Het is lastig je elftal aan te moedigen terwijl er zoveel mensen zijn overleden.

Solidaire supporters

De komende weken kunnen we met het dragen van de Qatar-rouwband laten zien dat we terwijl we Oranje steunen ook stilstaan bij zoveel leed en grote ongelijkheid in de wereld. De rouwband wijst ons ook op de mensen die vertrokken uit hun eigen land om als bouwvakker in Qatar te gaan werken en dit met de dood hebben moeten bekopen. Alles in de hoop om met dat beetje inkomen de gezinnen in hun thuisland te kunnen onderhouden .

Ontwerp van voetbalkunstenaar Piro

Cordaid ontwikkelde in samenwerking met sportlabel Jako de rouwbanden. Barry Pirovano a.k.a. Piro ontwierp de band. Hij is bekend van de Eredivisiebal. Op de rouwband zijn 50 namen van overleden arbeidsmigranten gedrukt. Ze staan symbool voor de naar schatting 6500 arbeidsmigranten die in Qatar overleden zijn. Daarom worden er eenmalig 6500 rouwbanden geproduceerd.

Over Cordaid

Het is Cordaid’s missie om de wereld eerlijker te maken. Cordaid strijdt tegen falende systemen, voor een menswaardig bestaan voor iedereen. Cordaid werkt er – samen met haar partners – aan dat mensen uit landen als Nepal en Bangladesh kansen krijgen om ook in hun eigen land een goed leven op te bouwen, zodat ze zich niet hoeven over te leveren aan uitbuiting en onderdrukking.

Waar is de limited edition Qatar-rouwband te koop?

De Qatar-rouwband is online te bestellen en kost €9,95. Ga naar www.cordaid.nl/wk.

Afbeelding: Qatar-rouwband van Cordaid.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?