Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog

Tentoonstelling ‘Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog’

Vanaf 14 april is de tentoonstelling Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog te zien in het PIT Veiligheidsmuseum in Almere. De tentoonstelling loopt tot en met 4 november 2018.

Zwart Wit Grijs: de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog

Met de bezetting van Nederland door Nazi-Duitsland vanaf mei 1940 kwam de Nederlandse politie in een lastige situatie. Enerzijds moest zij de Nazi-Duitse verordeningen uitvoeren en anderzijds moest zij de Nederlandse bevolking beschermen. Tussen collaboratie met Nazi-Duitsland (zwart) en verzet tegen Nazi-Duitsland (wit) zat een groot grijs gebied. Hoe ging de Nederlandse politie om met de toenemende onderdrukking?

Agenten van nu reageren op agenten van toen

Aan de hand van objecten, documenten, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen geeft de tentoonstelling een genuanceerd beeld van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. In video-interviews geven politiemensen van nu reactie op politiemensen van toen en geven zij voorbeelden van eigen dilemma’s waarmee zij geconfronteerd worden. De objecten van de tentoonstelling komen uit de Nationale Collectie Politie en de Collectie Kalf.

De tentoonstelling is van 14 april tot en met 4 november 2018 te zien in het PIT Veiligheidsmuseum. Voor meer informatie bezoek www.pitveiligheid.nl/zwartwitgrijs.

2018 – Jaar van Verzet

Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog staat in 2018 centraal tijdens het Jaar van Verzet. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats die mensen kennis laten maken met – en na laten denken over – verzet. Uiteenlopende verzetsverhalen van toen zetten aan tot nadenken over de betekenis daarvan voor de wereld van nu. Het Jaar van Verzet is een initiatief van het Platform WO2, een netwerkorganisatie waarin het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het NIOD, de Oorlogsgravenstichting, Liberation Route Europe en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 samenwerken. Met als doel de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland levend te houden.

Afbeelding: Pet van het Landelijke eenheidsuniform voor de Gemeentepolitie, dat in het voorjaar van 1941 werd ingevoerd en per 1 maart 1943 werd vervangen. Fotograaf: Tijmen de Nooy.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.