Zes wel heel bijzondere vliegvelden in India

Agatti Airstrip

India telt ruim 400 vliegvelden! Een blik op zes speciale Indiase vliegvelden: van Mumbai dat je verwelkomt met museumstukken tot de kleine ‘landingsstrip’ op de exotische Laccadiven.

1. Kochi: enige vliegveld ter wereld dat 100% functioneert op zonne-energie

Cochin International airport, een vliegveld met wel heel opvallend kenmerk: het functioneert dankzij 46.000 zonnepanelen geheel op zonne-energie, als enige vliegveld ter wereld.  Als je komt aanvliegen, zie je de panelen liggen langs de runway. Wat begon met een test voor een groener en goedkoper energiesysteem, leidde in 2015 tot 100% functioneren op zonkracht. Kochi is natuurlijk de poort naar het exotische Kerala en de Backwaters. In de stad zelf ontdek je het Mattancherry Palace (Dutch fort) en de Santa Cruz kathedraal en maak je een boottocht naar Vypin Island.

2. Mumbai: met Jaya He museum en Indiase kunst

Chhatrapati Shivaji International Airport is het tweede drukste vliegveld van India met ruim 48 miljoen passagiers per jaar, met maar 1 runway! Dat is uitzonderlijk, net als het Jaya He museum met kunststukken die je ziet als je vanuit Terminal T2 richting de bagageclaim cruiset. De collectie toont de verhalen over India, vol landschappen, dromen en herinneringen. Een perfecte introductie voor machtig Mumbai dat trakteert op Bollywood, de Hangende Tuinen in Malabar Hill, stranden als Juhu beach, de Colaba Causeway markt en veel, heel veel street food.

3. Delhi: 4000 voetbalvelden groot en snelle metro

Delhi’s Indira Gandhi International Airport is by far het drukste vliegveld in het land en staat bekend als een van de beste vliegvelden ter wereld. De oppervlakte van GI airport is omvangrijk, het ligt verspreid over een gebied van 2066 hectare, een omvang van 4000 voetbalvelden! Daarnaast is het vliegveld verbonden met een supersnel metronetwerk, de Delhi Metro Airport Express brengt je in 25 minuten in het centrum. Daar bezoek je natuurlijk het Rode Fort en het Mausoleum van Safdarjung en dompel je je onder in de trendy wijk: Haus Khas, boordevol hippe bars, koffiecafés en restaurants.

4. Bangalore: met Day boetiekhotel

De internationale luchthaven van de stad Bangalore in de Indiase deelstaat Karnataka ligt op ongeveer 40 kilometer van de stad. Leuke feature: het heeft een Day boetiekhotel waar je wat uurtjes kunt doorbrengen voor een power nap, om wat te werken, tv te kijken of even te douchen. Er zijn 20 kamers met stuk voor stuk een fraai designinterieur. Natuurlijk bezoek je ook Bangalore zelf, de IT- en Tuinstad. Met z’n fraaie parken als Cubbon Park, het Bangalore Palace en Vidhana Soudha waar de rechterlijke macht van Karnataka zetelt.

5. Kolkata: poëzie op plafond van minimalistische terminal

Kolkata Netaji Subhash Chandra Bose International Airport is met zo’n 16 miljoen passagiers per jaar India’s vijfde drukste luchthaven, op 16 kilometer van de stad. Vijf jaar geleden opende Terminal 2 met vijf verdiepingen, een minimalistisch design en zinnen van de bekende Bengaalse dichter Rabindranath Tagore op het plafond. Een bekend citaat van hem is: ‘De lamp van het samenzijn brandt lang; zij gaat in een oogwenk uit bij het afscheid’. In 45 minuten tot 1,5 uur ben je in het stadscentrum van Kolkata waar je relaxt in de tuinen bij Victoria Memorial, Marble Palace bewondert en de kleurrijke Flower Market bezoekt.

6. Lakshadweep: exotische landingsstrip

Tot slot het kleinste en meest exotische vliegveld van India: Aggati Airport op het eiland Agatti behorend bij Lakshadweep, ook bekend als de Laccadiven, 36 prachtige koraaleilanden voor de kust van Kerala. ‘Prepared for landing’ betekent aankomen op de 1,5 kilometer lange landingsbaan, omringd door het knalblauwe water van de Indische Oceaan. Een visueel spektakel om in stijl een paradijselijke vakantie te starten.

Naar India vliegen? Denk eens aan de bron van dit artikel: Jet Airways. De maatschappij vliegt rechtstreeks op de internationale luchthavens van onder meer Delhi, Mumbai en Bangalore en voert in het land van de heilige koe dagelijks zo’n 650 vluchten uit.

Afbeelding: Agatti Airstrip door Julio op Wikimedia met licentie CC BY-SA 2.0

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.