You can only be a child #ONCE: tentoonstelling over kinderarbeidvrije-zones door Jimmy Nelson

You can only be a child #ONCE

Stop Kinderarbeid presenteert de foto-expositie You can only be a child #ONCE. Indrukwekkende beelden van een reis naar een kinderarbeidvrije-zone in Oeganda, gemaakt door de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson. De expositie laat zien dat het mogelijk is om kinderarbeid de wereld uit te helpen. En wat het voor kinderen betekent om écht kind te kunnen zijn. Een kans die miljoenen kinderen wereldwijd niet krijgen. Dag in, dag uit moeten ze werken, vaak onder ongezonde en gevaarlijke omstandigheden. You can only be a child #ONCE benadrukt dat je maar één kans hebt om kind te zijn. De expositie is vanaf 7 oktober t/m 27 november gratis te bezoeken in conceptstore Hutspot aan de Van Woustraat 4 in Amsterdam.

Kinderarbeidvrije-zones

Stop Kinderarbeid gelooft in de kracht van deze kinderarbeidvrije-zones. Dit zijn gebieden, zoals een dorp of streek, waar iedereen ervan overtuigd is dat geen enkel kind hoort te werken en dat ieder kind naar school moet gaan. Leerkrachten, lokale autoriteiten, dorpshoofden, werkgevers, ouders en kinderen werken samen om alle kinderen uit het werkveld te halen en naar school te brengen. De kinderen in de expositie staan symbool voor de miljoenen kinderen die dagelijks moeten werken. Stop Kinderarbeid steunt het uitbreiden en versterken van kinderarbeidvrije-zones wereldwijd. Ervaring laat zien dat het werkt; niet alleen in Oeganda, maar ook in andere landen in Afrika, Azië en Latijns Amerika.

You can only be a child #ONCE

Jimmy Nelson heeft gekozen voor het thema met de bordjes om de kinderen een opdracht te geven, die te zien zijn in de tentoonstelling. Ze werden gestimuleert om na te denken over een gevoel, emotie of droom. Vervolgens hebben de kinderen de bordjes zelf gemaakt en de emotie of droom uitgebeeld.

Volgens Jimmy Nelson ging het tijdens de reis ook vooral om het lol maken met de kinderen. Nelson: ‘De woorden op de bordjes en het gevoel wat uit de kinderen zelf kwam, maakte het steeds intenser en emotioneler. Het laat je beseffen dat het echt om het kind gaat. Het kind dat overal op de wereld hetzelfde is, maar zo beïnvloedt wordt door de omstandigheden. Ze moeten een eerlijke kans krijgen. Het was mijn leukste reis in jaren en heeft mij tegelijkertijd erg geraakt.’

Perceptie omkeren met positieve beelden

Jimmy Nelson: ‘Ik wil de perceptie graag omkeren, want ik ben van mening dat al die negatieve beelden niet werken om een constructieve boodschap goed over te brengen. Deze negatieve beelden zijn makkelijk te maken, dat kan iedereen met een telelens. Daar is geen voorwerk, relatie en emotionele band voor nodig. Het is veel ingewikkelder om positieve beelden te maken. Je moet veel meer investeren in wat je ziet, wat je doet. Het gaat om persoonlijk contact en respect voor de persoon. Dan maak je iets wat aantrekkelijk is om naar te kijken en raakt het je echt. Ik hoop dat heel veel mensen You can only be a child #ONCE komen bekijken en ik wil zo snel mogelijk terug om het resultaat te delen met de kinderen.’

Sofie Ovaa, Programme Manager van de coalitie Stop Kinderarbeid: ‘Met deze positieve beelden willen we laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om een verschil te maken. En willen we iedereen aansporen om zich uit te spreken tegen kinderarbeid. Om verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken aan een wereld waarin kinderen niet langer werken, maar écht kind kunnen zijn en naar school kunnen gaan. Het karakteristieke werk van Jimmy Nelson accentueert deze positieve boodschap en de kansen die deze kinderen krijgen.’

‘You can only be a child #ONCE’ is tot 27 november te zien bij Hutspot in Amsterdam. Meer informatie over kinderarbeid vind je op de website van Stop Kinderarbeid. Meer informatie over Jimmy Nelson, vind je op zijn site www.beforethey.com.

Afbeelding: © Jimmy Nelson.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.