YoMo! presentator vraagt aandacht Tweede Kamer voor depressies onder bi-culturele jongeren

YoMo!-presentator Mo Anouar

Het taboe op psychische problemen is bij niet-westerse Nederlanders vaak groot. Psychische aandoeningen worden vaak weggelachen en weggezet als aanstellerij of luiheid. Daarnaast lijkt de drempel om hulp te vragen hoger. Het gevolg is dat deze groep langer met hun problemen blijft lopen, met alle gevolgen van dien. Daarom heeft YoMo!-presentator Mo Anouar een brief aan D66-Kamerlid Antje Diertens overhandigt om aandacht te vragen voor depressies onder bi-culturele jongeren.

Depressie bij 25% Turkse vrouwen in Amsterdam

Mo kan hierover meepraten: ‘Zelf heb ik lang geworsteld met sombere gedachten, maar ik durfde geen hulp te zoeken. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat meer dan een kwart van de Turkse vrouwen in Amsterdam met een depressie te maken krijgt? En dat het woord depressie niet bestaat in het Turks en het Tamazight?’

Voormalig minister Schippers (VWS) lanceerde in 2016 een vierjarige campagne om het taboe rond om depressies bij jongeren weg te nemen. Deze campagne bereikte volgens de eerste evaluaties vooral hoogopgeleide werkende vrouwen. Helaas wordt de bi-culturele groep nauwelijks bereikt, terwijl juist bij deze groep het taboe op depressies levensgroot is.

#Benniegek

Inmiddels voelt Mo zich weer goed, maar de schaamte die hij toentertijd voelde is voor veel bi-culturele jongeren herkenbaar. ‘Vaak worden de klachten die bij een depressie horen, toegeschreven aan niet-medische oorzaken zoals ‘het boze oog’ of ‘bezeten zijn’, vertelt hij. Met als gevolg dat deze jongeren langer met hun problemen blijven lopen. Daarom heeft YoMo! de afgelopen weken met de campagne #Benniegek landelijk aandacht gevraagd voor depressies onder bi-culturele jongeren.

Levengrote taboes op depressie

Door een brief aan de Tweede Kamer te schrijven, hoopt Mo dat er in de GGZ speciale aandacht komt voor depressie bij bi-culturele jongeren. Ook hoopt hij dat in de overheidscampagne aandacht wordt besteed aan de levensgrote taboes in de vaak gesloten gemeenschappen en dat er intensiever samengewerkt wordt met bi-culturele experts en psychologen.

Voor meer informatie: het taboe moet kapot: www.npo3.nl/het-taboe-moet-kapot. Voor video’s over #benniegek of depressie onder bi-culturele jongeren, surf ook naar NPO3.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.