Van 5 juli t/m 25 augustus is World Press Photo Exhibition 2018 met de meest spraakmakende persfoto’s van afgelopen jaar te zien in Museum Volkenkunde. De tentoonstelling bevat ruim 160 indrukwekkende persfoto’s van 42 fotografen uit 22 landen.

World Press Photo Contest 2018

Fotojournalisten zijn wereldwijd aanwezig bij gebeurtenissen die het nieuws bepalen. Bij belangrijke sportwedstrijden en opmerkelijke natuurfenomenen, maar ook bij rampen, oorlogen en ander menselijk leed. Hun foto’s laten niemand onberoerd, ze brengen emoties over en zetten je aan het denken. De jaarlijkse internationale World Press Photo wedstrijd toont de meest indrukwekkende beelden van het afgelopen jaar uit de persfotografie. Het is werelds grootste wedstrijd voor professionele persfotografen, fotojournalisten en documentaire fotografen.

De tentoonstelling

De tentoonstelling bevat 143 foto’s en is ingedeeld in acht categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Mensen, Reportage en Sport. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend. De World Press Photo winnaar van deze editie is Ronaldo Schemidt met zijn foto getiteld ‘Venezuela Crisis’. Deze foto is uiteraard ook te zien op de tentoonstelling in Museum Volkenkunde. Daarnaast zijn ook de foto’s van drie Nederlandse prijswinnaars te bewonderen: Jasper Doest, Carla Kogelman en Kadir van Lohuizen.

Leren zwemmen in de Indische Oceaan

Het campagnebeeld van de tentoonstelling in Museum Volkenkunde is een foto van de Amerikaanse fotograaf Anna Boyiazis. Ze maakte een serie over jonge vrouwen uit Zanzibar die leren zwemmen in de Indische Oceaan bij Zanzibar. Traditiegetrouw is het niet gebruikelijk dat de islamitische vrouwen uit Zanzibar leren zwemmen. Dat komt door de regels die de islamitische cultuur stelt en het ontbreken van gepaste zwemkleding. Dankzij een speciaal project dat in het leven geroepen is, krijgen lokale vrouwen nu zwemles in zwempakken die het hele lichaam omhullen. Op die manier kunnen ze het water in zonder dat dit botst met hun cultuur of religie.

Digital Storytelling

Hoe verhalen geregistreerd worden en hoe we ze tot ons nemen, is door digitale technologieën en internet sterk veranderd. In de tentoonstelling zijn zes van deze journalistieke filmpjes te zien op touchscreens en grote schermen.

Deze indrukwekkende tentoonstelling bezoeken? Surf dan voor meer informatie naar de website van Museum Volkenkunde.

Afbeelding: campagnebeeld tentoonstelling World Press Photo Exhibition 2018 Museum Volkenkunde © Anna Boyiazis.