‘Wij zijn Mundial’: Innovatief Festival Mundial 2015 betoogt een werelds en liefdevol geluid

Festival Mundial

Zonnestralen dalen op ons neer deze festivalzaterdag, terwijl we ons door de vindingrijke Urban Farm begeven, de muzikale klanken van onder meer Gabriel Ríos, Will and the People, Che Sudaka, Yama Yama en vele andere wereldse artiesten ons gehoor strelen. Onze honger wordt bij exclusieve foodtrucks gestild, terwijl we steeds meer bier achterover gieten. We zijn met ruim 3000 bezoekers aan het relaxen op het gras voor het VPRO Parkpodium, aan het dansen op wereldse klanken in de Smederijtuin, handen in de lucht aan het gooien in de voormalige opslagplaats van de spoorzone, de Fontys Koepelhal; met zijn allen zijn wij Mundial.

Voor de 27e keer mogen we ons mondiaal verbonden voelen op het wereldse festival, voor de derde keer in de Spoorzone Tilburg gehouden waarbij 53.000 m2 gereserveerd is voor het festival dat in goede banen wordt geleid middels 98 portofoons. Alle bewoonde 6 werelddelen van onze planeet worden middels de uit meer dan 25 landen afkomstige artiesten vertegenwoordigd in het tijdelijk zeer mondiale Tilburg.

Festival MundialLinksboven: straattheater, middenlinks: Kenny B maakt even tijd voor zijn fans, rechtsboven: Yama Yama maakt met kleurrijke klanken een spetterend feestje van hun optreden, linksonder: Songhoy Blues, middenonder: relaxen kan op diverse manieren tijdens het festival, rechtsonder: een detail van de Urban Farm

Liefdevol

Voor Kim is het haar eerste keer dat ze het festival bijwoont. Ze wist niet wat ze kon verwachten voordat ze het festival bezocht, maar vindt het een relaxt, gevarieerd en vooral liefdevol festival. ‘Echt waanzinnig!’, gilt ze met een lach richting haar vriendinnen uit. Ook Wim heeft het naar zijn zin. ‘Het is eens wat anders dan een groot grasveld,’ aldus 32-jarige Wim. Hij doelt uiteraard op het Lowlands Festival en de bijzondere sfeer van Festival Mundial.

Sfeer

En dat is de gemene deler die ik onder de festivalbezoekers tegenkom; allen zijn ze te spreken over de sfeer. ‘Leuke sfeer en prettige mensen,’ verwoorden ook Linda, Sterre en Roos van 15 in één adem, terwijl ze aan een picknicktafel van de avondzon genieten. ‘Je ziet hier heel veel verschillende mensen, van jong tot oud.’ De meiden die niet specifiek voor één band komen, maar wel graag Will and the People willen zien, valt het op dat er veel gezinnen zijn waarbij ze hun neus ietsje ophalen, maar vertellen me dat dat eigenlijk ook weer geen probleem is, waarna de vijftienjarigen zich richting de Fontys Koepelhal begeven om Will and the People te zien spelen.

Festival MundialLinks en middenboven: creativiteit op de Urban Farm, rechtsboven: Long Shen Dao, reggaeband uit China, onder: Che Sudaka maakt een feestje van het interview

Koen (30) benadrukt ook de leuke, gezellige sfeer. Met vrienden samen zijn en chillen op een grasveld, dat staat hem bij, evenals het straattheater. Yvonne van 27 komt hem vergezellen en bombardeert vol enthousiasme de ruimte in dat het festival een beetje aan is. De muziek, de mensen, de sfeer en ambience en afwisselende muziekstijlen vindt ze top, laat ze ons weten met allure. ‘Ik mis alleen een beetje gras.’

Origineel

De ongeëvenaarde originaliteit op het festival vertaalt zich in de Urban Farm dat bij uitstek de creatieve winnaar is. Maar als je je zintuigen op scherp zet, zie en hoor je in elke hoek van het festival innovatieve uitspattingen: van bezoekers met groene haren en gekleurde broeken tot vindingrijke melodieën van de bands en – zeker niet in de laatste plaats – de inventiviteit van het straattheater en de artistieke aankleding van het festival.

Meer informatie?

Volgend jaar vindt het festival op 25 en 26 juni plaats. Er zal, net als dit jaar, een speciale earlybirds actie zijn. Wil jij erbij zijn? Hou dan www.festivalmundial.nl of www.facebook.com/festivalmundial in de gaten.

Anne-Jitske van Daalen
Als klein meisje groeide Anne-Jitske op in een piepklein dorpje, maar was vastberaden dat er meer in de wereld speelde dan alleen de dagelijkse beslommeringen in het plaatsje. Een grondbeginsel van haar wereldbeeld was geschapen. Afgestuurd als Algemeen Sociaal Wetenschapper op multiculturalisme, houdt ze zich vandaag de dag bezig met het verbinden van mensen door een kijkje te geven in culturen en de mondiale wereld als founder van Wereld van Culturen.