What a Genderful World

Gender is hot. Gendervrije wc’s zijn onderwerp van gesprek. De NS spreekt ondertussen van ‘beste reizigers’. De HEMA heeft niet langer jongens- of meisjeslabels voor kleding. Vanaf 11 oktober duikt het Tropenmuseum in de wereld van gender en stelt vragen als: wat is mannelijk, wat is vrouwelijk en wat is er nog meer? Onderzoek je eigen genderhokjesgeest door deze in een internationaal perspectief te plaatsen. Welkom in What a Genderful World.

Politieman in rok, roze een meisjeskleur? 

Wat als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien, verschilt per cultuur en verandert door de tijd. De kleur roze is bijvoorbeeld in de VS en Europa niet altijd vrouwelijk geweest. Met speelgoed en kleding laat de tentoonstelling zien dat deze ‘meisjeskleur’ pas sinds de jaren ’50 als zodanig bekend staat.

En waar in het Westen veelal vrouwen een rok dragen, is dit in andere culturen een toonbeeld van mannelijkheid. Zo is een rok uit Fiji te zien die politiemannen dragen als onderdeel van hun uniform. Zelfs de tweedeling man-vrouw is niet overal vanzelfsprekend. India, Samoa en Mexico hebben drie genders, verschillende Native American-gemeenschappen kennen er maar liefst vijf. De fotokunst van de Samoaanse Yuki Kihara laat dit zien waarbij zij zichzelf toont als sociaal erkend derde gender.

Daag je eigen perspectief uit

Op deze manier belicht de tentoonstelling verschillende genderthema’s en put uit de rijke museumcollectie, aangevuld met bruiklenen, video’s met persoonlijke verhalen en interactieve spellen. Hiermee daagt het museum je uit om eigen ideeën over mannelijk- en vrouwelijkheid onder de loep te nemen. 

Ballenbak van borsten

Door de interactie en uitbundige tentoonstellingsvormgeving krijg je als bezoeker een festivalgevoel. Je gaat zelf aan de slag, wat voor verrassende eyeopeners kan zorgen. Denk aan: zitten op een stoel speciaal voor vrouwen, van ontwerper Anna Aagaard Jensen, wat alleen ‘mannelijk’ wijdbeens kan. Het nemen van een duik in een ballenbak van borsten die aanzet tot nadenken over wat het betekent als je gereduceerd wordt tot object. En een fotoshoot die bezoekers bewust maakt van de ‘typisch mannelijke of vrouwelijke’ poses die ze zelf aannemen.  

Over het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum is een museum over mensen, culturen, hun tradities en objecten. Het is het enige museum in Nederland dat actuele onderwerpen als gender vanuit een wereldwijde blik kan benaderen. Hiermee biedt het museum de bezoeker nieuwe perspectieven en laat het zien dat we op de verschillen na hetzelfde zijn.  

Je mag nog heel even geduld hebben om What a Genderful World te bezoeken. De tentoonstelling is vanaf 11 oktober 2019 tot en met 23 augustus 2020 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Alvast meer weten? Bezoek dan www.tropenmuseum.nl.

Afbeelding: fotocredits – Mario Patiño Sanchez (Model Lukas Avendaño, Muxhe).

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.