WereldLepraDag: ILEP roept op om discriminerende wetten in te trekken

WereldLepraDag

Vandaag, zondag 25 januari is het WereldLepraDag. Jan van Berkel, voorzitter van ILEP, de Internationale Federatie van Leprabestrijdingsorganisaties, roept op om alle wetten die discrimineren tegen mensen met lepra en hun families af te schaffen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 19 van de 63 landen waar de leden van ILEP werken nog steeds wetten gelden die mensen met lepra discrimineren.

Gedwongen isolatie

In het verleden werden mensen met lepra gedwongen geïsoleerd in ziekenhuizen of leprakolonies. De oude wetten staan nog steeds in de wetboeken. Tot op de dag van vandaag worden leprapatiënten geconfronteerd met discriminatie op de arbeidsmarkt, binnen het huwelijk, of in hotels, restaurants en in het openbaar vervoer. In sommige delen van de wereld is het nog steeds moeilijk voor mensen met lepra om te werken, te trouwen of vrij te reizen.

In december 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen met de titel ‘Eliminatie van discriminatie tegen personen die getroffen zijn door lepra en hun familieleden.’ In de grondbeginselen en richtlijnen voor regeringen staat onder andere de intrekking van alle discriminerende wetten.

“Een moderne aanpak van een ziekte als lepra omvat ook mensenrechten.” – Jan van Berkel, voorzitter van ILEP

Mensenrechten

De speciale VN-rapporteur voor het recht op gezondheid, de heer Dainius Pūras, zei: ‘Een moderne aanpak van een ziekte als lepra omvat ook mensenrechten.’ Hij benadrukt: ‘Daarom moeten alle discriminerende wetten tegen mensen met lepra direct worden ingetrokken.’ Bij alle regeringen met discriminerende wetten, drong de onafhankelijke expert erop aan om de richtlijnen uit de resolutie te volgen.

De heer Van Berkel concludeert: ‘In de vier jaar sinds de VN-resolutie is aangenomen, hebben sommige landen de wetten inderdaad ingetrokken en zijn er voorlichtingscampagnes gestart om stigmatisering tegen mannen, vrouwen en kinderen met lepra te stoppen. Dat is heel goed nieuws. Maar er is nog veel te doen.’ ILEP zal blijven knokken tegen de vooroordelen die zoveel kinderen, vouwen en mannen buitensluiten.

Sinds de resolutie is aangenomen, hebben onder andere Griekenland, China, Ethiopië, Oman, Oekraïne, Estland en Ecuador discriminerende wetgeving ingetrokken. Egypte overweegt het en ook India is de wetgeving aan het herzien.

16 Miljoen patiënten genezen

Lepra is te genezen met een cocktail van antibiotica (Multi Drug Therapy). De behandeling is gratis beschikbaar en zeer effectief. Het heeft weinig bijwerkingen, een laag terugvalpercentage en er is geen resistentie bekend tegen de geneesmiddelen. Sinds de introductie van MDT in 1980 zijn meer dan zestien miljoen leprapatiënten genezen.

Voor meer informatie, surf naar www.lepra.nl.

Afbeelding: Lepra Stichting

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.