‘Wereldburger’ in de maak: We Are Food stimuleert gezond eten bij jongeren

We Are Food

Deze maand staat in het teken van aandacht voor gezonde voeding op school, bij We Are Food, met het thema ‘De Gezonde School.’ Scholengroep Het Hooghuis zet de volgende stap in haar ontwikkeling als Gezonde School met het project ‘Wereldburger’.

Wereldburgers van de toekomst

Jongeren zijn de Wereldburgers van de toekomst. Met dit project worden Brabantse middelbare scholieren uitgenodigd om anders naar hun favoriete eten te kijken. Zo maakt Noord-Brabant gezonde wereldburgers voor de toekomst. Dat begint op De Gezonde School. Het Hooghuis heeft alle 5000 leerlingen van twaalf tot achttien jaar aan het werk gezet met de thema’s duurzaamheid, gezondheid en (eet-)culturen. De scholieren ontwerpen met behulp van een web-app hun eigen ‘Wereldburger’. De ambitie is om dit project nationaal en zelfs internationaal uit te rollen om het belang van gezonde voeding voor kinderen en jongeren onder de aandacht te brengen.

866 Inzendingen

De afgelopen weken zijn de leerlingen van alle scholen van Het Hooghuis aan de slag gegaan met de web-app, en hebben hun eigen, innovatieve, duurzame, gezonde, zelfontworpen ‘Wereldburger’ ontwikkeld. Dit resulteerde in 866 inzendingen. 15 Leerlingen hiervan mogen door mogen naar de volgende ronde: de masterclass challenges waar ze de burgers echt gaan bereiden. De beste drie burgers worden vervolgens op 16 juni 2018 gepresenteerd tijdens het Oss Scoort Global Goals event in Oss, waar een jury de winnende ‘Wereldburger’ kiest.

Overheidsprogramma

Het overheidsprogramma De Gezonde School stimuleert schoolactiviteiten die de leefstijl van leerlingen positief beïnvloeden. Meer bewegen, niet roken én betere voeding. Het programma heeft zin: uit onderzoek blijkt dat je gezond gedrag aan kunt leren en dat gezonde leerlingen beter presteren.

Het Hooghuis is een scholengroep die is gecertificeerd met het Gezonde School-vignet. De schoolkantines zijn er ingericht als leerwerkplek. In samenwerking met Jongeren op Gezond Gewicht, de GGD en de Sligro bereiden de jongeren zelf een gezond voedingsaanbod voor alle leerlingen en medewerkers.

Veel vegetarisch

Uit de inzendingen werden 15 burgers genomineerd. Opvallend is dat er hiervan een groot deel vegetarisch is. Een duidelijk signaal dat de nieuwe generatie zich volop bewust is van de uitdagingen op het gebied van duurzaamheids-issues.

Meer weten over de Wereldburger? Bekijk dan het filmpje hieronder!

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.