Wereld Aids Dag 2016: Onthulling AIDSmonument Amsterdam

AIDSmonument Amsterdam

Vandaag op Wereld Aids Dag is in Amsterdam AIDSmonument Living by Numbers onthuld. De onthulling is ingewijd door de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Eveneens aanwezig waren de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel en Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds.

In navolging van New York, San Francisco en Vancouver heeft nu ook Amsterdam een aidsmonument, de eerste op Europese bodem. Het kunstwerk is ontworpen door de Franse beeldend kunstenaar Jean-Michel Othoniel.

Symbolische aftelling

Het AIDSmonument staat op een permanente plek langs het IJ in Amsterdam, tussen Centraal Station en het Muziekgebouw. Het kunstwerk Living by Numbers is een metershoog telraam en telt symbolisch af naar het moment dat aids de wereld uit is. Grote vuurrode kralen van met de hand geblazen glas geven symbolisch het getal 2030 aan. 2030 Staat voor het streefjaar waarop de aidsepidemie daadwerkelijk moet zijn overwonnen.

Internationaal is afgesproken om nu alles op alles te zetten, zodat aids in 2030 aids de wereld uit is. Maar de ontwikkelingen van het afgelopen jaar laten een zorgwekkende trendbreuk zien. De internationale financiering voor de bestrijding van aids neemt wereldwijd af, terwijl nieuwe hiv-infecties juist dramatisch toenemen in sommige regio’s en landen. Oost Europa is één van de nieuwe brandhaarden van de aidsepidemie.

‘De aidsepidemie is opnieuw gevaarlijk in opmars. Niet ver weg in Afrika, waar we al jarenlang investeren in succesvolle hiv-behandelingsprogramma’s, maar juist heel dichtbij,’ zegt Louise van Deth, directeur van het Aidsfonds. ‘Het is nu of nooit om de aidsepidemie te stoppen. De komende vijf jaren zijn cruciaal om aids definitief de wereld uit te krijgen.’

Living by numbers

Het AIDSmonument Living by Numbers is een baken van hoop en steun in de rug voor iedereen die nu met hiv leeft. Het is tegelijkertijd een ode aan alle buddies, verzorgers, ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers wereldwijd. En natuurlijk vooral ook een eerbetoon aan alle dierbaren die aan aids zijn gestorven.

Er is voor Amsterdam gekozen, omdat deze stad een tolerant toevluchtsoord werd voor vele mensen met hiv die zich in hun eigen woonplaats niet langer gewenst of geaccepteerd voelden.

AIDSmonument AmsterdamBeladen thema en toch elegant

‘Kunstenaar Jean-Michel Othoniel laat zien dat een aidsmonument niet somber hoeft te zijn. Hij combineert heel fijnzinnig een beladen thema met elegantie en schoonheid. Het schitterende licht aan de oever van het IJ heeft vrij spel vanwege de handgeblazen kralen. Het ontwerp past perfect bij de locatie,’ aldus de kunstcommissie.

Het initiatief voor het monument komt van de Stichting NAMENproject Nederland. Dat het kunstwerk Living by Numbers er nu staat, is te danken aan bijdragen van de kunstfondsen Amsterdams Fonds voor de Kunst, Art of Impact en Zabawas, vele sponsoren en een crowdfundings-actie onder het publiek. Hoofdsponsors zijn Aids Fonds, OLVG, RELX Group en ViiV Healthcare.

Afbeelding © Henri Blommers.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.