‘Welcome to Jerusalem’ in het Joods Museum Berlijn

Welcome to Jerusalem

In de nieuwe tentoonstelling Welcome to Jerusalem in het Joods Museum Berlijn ga je op ontdekkingstocht door Jeruzalem. ‘Een spannende en leerzame benadering van de complexe geschiedenis en het veelvormige karakter van Jeruzalem’, zoals de Duitse minister van Cultuur en Media omschreef. Sfeervol wordt met bijzondere tempelmodellen en moderne kunst het dubbelzinnige karakter van Jeruzalem voelbaar. Persoonlijke, filmische ontmoetingen met hedendaagse bewoners maken deze tentoonstelling tot een indringende ervaring. 

Een stad, vele gezichten

Op de eerste verdieping van het barokke entreegebouw word je met een speciale soundscape het verhaal van Jeruzalem ingezogen. Dit verhaal – vertelt vanuit verschillende, maar met elkaar verweven perspectieven – laat je kennismaken met de stad als heilig centrum van de drie grote religies en de stad als politiek strijdtoneel van macht en territorium.

Tot leven gebracht

Via indringend hedendaags en bijzonder historisch filmmateriaal leer je over de veelkleurigheid én complexiteit van Jeruzalem. Zo schetst de 360 graden filminstallatie – gemaakt door Tungsten Pro / Martin Grootenboer – een aangrijpend beeld van de cyclus van steeds complexere conflicten. Met de multimediale installatie Augmented Tempel – ontworpen door het Berlijnse multimediabureau ART+COM – zijn de verwoeste Joodse tempels op de Tempelberg weer tot leven gebracht.

Door de ogen van bewoners

Als rode draad van Welcome to Jerusalem fungeren persoonlijke, filmische ontmoetingen met de hedendaagse bewoners van Jeruzalem. De karakters, van alle leeftijden en met diverse religieuze en politieke achtergronden, zijn afkomstig uit de documentaire ‘24 Hours Jerusalem’ van de Berlijnse filmregisseur Volker Heise. Zij geven je een realtime beeld van deze turbulente stad.

Deze tentoonstelling, ontworpen door Kossmann.dejong, is tot 30 april te zien. Voor meer informatie, bezoek de website van het Joods Museum Berlijn.

Afbeelding: Thijs Wolzak.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.