Wake voor Jemen

Oorlog Jemen

Op donderdag 23 maart organiseren Amnesty International, Oxfam Novib, CARE Nederland en Save the Children een solidariteitsactie met de Jemenitische bevolking, die al jaren lijdt onder een vergeten oorlog. Op 25 maart is het twee jaar geleden dat de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië begon met luchtaanvallen op Jemen.

Vanaf 20.00 uur worden er op het Museumplein in Amsterdam meer dan 2.500 kaarsen aangestoken in de vorm van ‘YEMEN #FORGOTTENWAR’. Wilco de Jonge, Hoofd Afdeling Mensenrechtenbeleid Amnesty International, Suying Lai Hoofd Humanitaire Unit Oxfam Novib, Pim Kraan, directeur Save the Children en Lina Anwar, Jemenitisch burger zijn de sprekers tijdens deze solidariteitsactie.

Langlopende oorlog

In deze langlopende oorlog schenden alle strijdende partijen mensenrechten en het internationaal humanitair recht. Er zijn al meer dan 4.600 burgers gedood en 8.000 gewond door voortdurende en willekeurige grond- en luchtaanvallen. Ook nu nog gaan de gevechten en grootschalige schendingen van mensenrechten onverminderd voort. Naast militaire doelen worden civiele doelen als scholen, ziekenhuizen en markten gebombardeerd.

Wapenleveranties

De internationale gemeenschap heeft onvoldoende aandacht voor deze humanitaire crisis, vinden de organisatoren. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dragen bovendien bij aan de mensenrechtenschendingen. Ze leveren voor miljarden dollars aan wapens aan Saudi-Arabië, het land dat de leiding heeft over de militaire coalitie die de luchtaanvallen uitvoert.

Hongersnood

Jemen staat aan de rand van een hongersnood. Drie miljoen mensen zijn op de vlucht voor de oorlog en zeventien miljoen mensen, zo’n 60% van de bevolking, is afhankelijk van hulp. In sommige gebieden wordt toegang tot voedselhulp bemoeilijkt door de strijdende partijen. Het zijn de burgers in Jemen die de prijs betalen voor deze oorlog.

De oorlog tot nu toe

  • Amnesty documenteerde ten minste 34 luchtaanvallen van de coalitie die het oorlogsrecht lijken te hebben geschonden. Sommige van deze aanvallen lijken bewust burgerdoelen te hebben geraakt, waaronder ziekenhuizen, scholen, markten en begrafenissen. Dit is in strijd met het internationaal humanitair recht.
  • Strijdende partijen hebben burgers gedood en in gevaar gebracht bij grondgevechten, onder andere door willekeurige en disproportionele aanvallen uit te voeren. Dit is in strijd met het internationaal humanitair recht.
  • Sinds maart 2015 leverden de VS en de VK voor meer dan 5 miljard dollar aan wapens aan Saudi-Arabië. Dit is meer dan tien keer de geschatte 450 miljoen dollar die de VS en de VK de afgelopen twee jaar aan hulp in Jemen hebben uitgegeven of gebudgetteerd.
  • 60 Procent van de bevolking (17 miljoen mensen) heeft onvoldoende te eten. 7 Miljoen mensen staan aan de rand van een hongersnood.
  • Meer dan 3 miljoen mensen zijn door het geweld op de vlucht geslagen; er zijn meer dan 4.600 doden en meer dan 8.000 gewonden gevallen.
  • Meer dan 3,3 miljoen mensen zijn ondervoed, onder wie een half miljoen kinderen, die in levensbedreigende toestand verkeren.
  • In de publieke sector heeft 30% van de bevolking al maandenlang geen salaris ontvangen; prijzen rijzen de pan uit, waardoor voedsel onbetaalbaar is.

Wil jij bij de wake voor Jemen zijn? Op 23 maart aanstaande op het Museumplein / IAMSTERDAM van 20:00 – 21:00 uur kun je je steun betuigen.

Afbeelding: Verwoest huis Sanaa, hoofdstad van Jemen. Door Ibrahem Qasim op Wikimedia. Met Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.