#Wahrheitspresse: Publiek debat moet spanningsveld rechtspopulisme en media ophelderen

Microfoon

Vandaag en morgen duiken journalisten en wetenschappers in Amsterdam tijdens de conferentie #Wahrheitspresse in het spanningsveld tussen de media en het populisme. Onder meer René Cuperus (Wiardi Beckman Stichting/de Volkskrant/DIA) en Wouter Meijer (NOS) gaan tijdens dit publieke debat in op actuele vraagstukken omtrent het fenomeen #Lügenpresse.

#Lügenpresse

Deze omstreden kreet, die in Duitsland tot Unwort (het meest misplaatste woord) van het jaar werd gekozen, wordt door rechts-populistische bewegingen in Duitsland regelmatig gebruikt. Ze uiten daarmee hun wantrouwen en kweken er een sfeer van tegenstellingen mee. #Lügenpresse luidt ook de hashtag waaronder op sociale media aantijgingen tegen journalistieke verslaggeving te lezen zijn.

#Wahrheitspresse

Actuele vraagstukken omtrent de mediakritiek mogen publiekelijk worden besproken. Maar de huidige vorm van mediakritiek wordt nu ingezet als instrument voor onenigheid en haatzaaien. Met #Wahrheitspresse wil het Goethe-Institut dit actuele fenomeen grensoverschrijdend uitlichten. Dat doet ze in samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en het Zentrum für Niederlande Studien,.

Conferentie

Vooraanstaande Duitse en Nederlandse journalisten en wetenschappers, zoals onder andere Linda Bos (Universiteit van Amsterdam), Paula Diehl (Humboldt Universität Berlin), Marcel Lewandowsky (Helmut Schmidt-Universität Hamburg) en Job Janssen (Duitsland-nieuws) gaan onder meer in op vraagstellingen. Bijvoorbeeld: hoe berichten Nederlandse en Duitse journalisten over het verschijnsel rechtspopulisme en rechts-populistische spelers in dit veld? Welke thema’s staan daarbij op de voorgrond? Welke waardeoordelen vellen de journalisten? Zijn er relevante verschillen tussen Duitsland en Nederland?

Afbeelding: Pexels.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.