Waarom een blind break vakantie ontstresst

Blind break vakantie
Affectionate travelers with rucksacks enjoying walk in the city.

Niks voor controlfreaks zou je denken: een reis die je uit handen moet geven en waarbij je pas op het vliegveld hoort waar je naartoe gaat. Maar geef je je eenmaal over aan een blind break vakantie, dan brengt dit heel wat minder zorgen met zich mee dan het zelf regelen van een vakantie!

Buiten de lol van het verrassingselement, werkt een ‘blind break’ ontstressend. Zonder verwachtingen kan een reis namelijk moeilijk tegenvallen en de minimale voorbereidingstijd die het vereist zorgt ervoor dat je ontspannen (met een vleugje gezonde spanning) aan je reis begint. Reizigers die kiezen voor ‘bestemming onbekend’ lijken zich bovendien meer open te stellen voor spontane ontmoetingen of last-minute routeveranderingen. Niks hoeft, alles mag: ook als je daarmee afwijkt van de reisgidsen.

1. Geen gekibbel vooraf

Natuurlijk weten we dat vakanties an sich een ontspannende werking hebben. Volgens psycholoog prof. Cary Cooper zou je er zelfs iedere 62 dagen even tussenuit moeten gaan om goed te kunnen blijven functioneren op je werk. Maar wil je iedere 62 dagen een vakantie plannen, dan brengt dit juist weer behoorlijk wat (keuze)stress met zich mee. Zeker als je met meerdere reisgenoten bent die allemaal iets anders willen. Laat je je vakantie bijvoorbeeld door srprs.me plannen, dan zeg je automatisch gedag tegen het gekibbel met je partner of vrienden over de gewenste bestemming en geef je je samen over aan het lot.

2. Verwacht niets, waardeer alles

Een andere reden waarom een blind break vakantie ontstressend werkt, is dat je van tevoren geen verwachtingen hebt. Hierdoor is de kans namelijk kleiner dat de reis tegenvalt. Bovendien hoef je zonder verwachtingen niet bang te zijn dat je belangrijke hotspots overslaat; je doet juist meer dan anders waar je zelf zin in hebt en niet waar een reisgids je naartoe stuurt.

3. Minimale voorbereidingstijd

Op een blind break hoef je je nauwelijks voor te bereiden. Behalve mentaal dan. Je geeft je reis letterlijk uit handen waardoor je vooraf nergens aan hoeft te denken en je lekker alles over je heen kunt laten komen. Bovendien bespaar je heel wat uren denk-, zoek- en leeswerk; tijd die je kunt gebruiken voor allerlei andere leuke dingen. Dit is ook een van de redenen dat reisorganisatie srprs.me steeds meer huwelijksreizen boekt. Bruidsparen moeten al zo veel regelen voor hun bruiloft, dat ze het wel relaxt vinden om zich te laten verrassen met de bestemming van hun huwelijksreis.

4. Openstellen ontspant

Blind op reis gaan zorgt voor een meer open en ontspannen houding. Zo ga je bijvoorbeeld niet in een rechte lijn op je doel af, maar kijk je op een blind break veel beter om je heen waardoor je onverwachts meer moois ziet. Ook stel je je meer open voor spontane ontmoetingen en contact met de locals, omdat je de weg nog niet hebt uitgestippeld op Google Maps of nog niet de beste restaurantjes hebt opgezocht op TripAdvisor. Een opgebroken weg of een lekkere geur die je de andere kant op wijzen zijn geen probleem; je hoeft niet per se naar rechts, maar kiest net zo lief voor links, rechtdoor of een pas op de plaats.

Op blind break?

srprs.me is de reisorganisatie die blind break vakanties aanbied. Je hebt zelfs keuze uit thema’s: Adventure, Broke, City, Multi City en Sunsation. Een week van tevoren ontdek je wat de temperatuur ter plekke is en hoe laat je op het vliegveld moet zijn. Op het vliegveld vul je een krascode in op je smartphone die je reisbestemming onthult. Gaaf toch?

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.