Waanzinnige Indiase markten

Ima Keithel Market, Imphal

Geen betere manier om de echte authentieke Indiase cultuur te leren kennen dan op eeuwenoude bazaars en Indiase markten. Ga op in de krioelende mensenmenigte en laveer tussen stalletjes met kleurige kruiden, geurig street food, opgestapeld fruit en Bollywood-outfits. Hierbij een overzicht van de meest waanzinnige markten in India.

Chandni Chowk, Old Delhi

Misschien wel de bekendste, grootste en meest hectische outdoor bazaar is Chandni Chowk in het oude Delhi. De markt, bij het beroemde Rode Fort, is een overdonderende plek waar alles in geuren en kleuren tot je komt. Gedroogd fruit, ontelbare soorten masalas (kruiden), paneer (verse Indiase kaas), stapels fruit en de gekste groente. Wie trek heeft, koopt Chaat, een gefrituurde wafel met aardappel, kikkererwten, yoghurt en chili. De allerlekkerste eet je bij Natraj Dahi Bhalle Wala, favoriet van de locals.

Crawford Market, Mumbai

Een oude bekende: de Crawford Market. Een gigantische markt die al bestond in de tijd van de Britse Raj en inmiddels is omgedoopt tot Mahatma Jyotiba Phule Market. Struin langs eindeloze meters kramen en winkeltjes met fruit, groente, vlees, vis, Indiase snacks, cosmetica en de beste kruiden. Deze markt is te vinden in hartje Mumbai, niet ver van het station en is dagelijks geopend.

Drijvende groentemarkt, Srinagar

De enige in zijn soort in India: de drijvende groentemarkt op Dal Lake in Srinagar, in Jammu en Kasjmir, de noordelijkste deelstaat van het land. Dagelijks brengen lokale boeren er hun groente en fruit aan de man vanuit traditionele bootjes, shikaras, die tussen lotusplanten op het meer dobberen. Om deze, inmiddels toeristische attractie, te bezoeken moet je vroeg uit de veren. De markt is ‘open’ tussen 05.00 en 07.00 uur.

Gola Dinanath Market, Varanasi

In een van de kleurrijkste en oudste steden op aarde staat misschien wel de grootste kirana (groentemarkt) van Azië. Op de Gola Dinanath Market in Varanasi worden meer dan 20.000 soorten medicinale (Ayurvedische) kruiden verkocht. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een middeltje voor, van diabetes tot hartproblemen.

Bada Bazaar parfummarkt, Kannauj

Al duizenden jaren lang worden in de kleine stad Kannauj aan de oevers van de Ganges natuurlijke parfumolie, attar, geproduceerd. En dus groeide deze plaats, op zo’n 80 km van Kanpur, uit tot de parfumhoofdstad van India. Bezoek de Bada Bazaar voor een geurige paar uurtjes in tientallen parfumshops en test zoveel geuren en oliën je wilt, er zijn meer dan 650 soorten.

Khari Baoli Market, Old Delhi

Echte liefhebbers van de kruidige Indiase keuken gaan naar Khari Baoli, een van de grootste kruidenmarkten in Azië die al sinds de 17e eeuw bestaat. Duizenden verkopers stallen iedere dag honderden soorten kruiden, specerijen, noten, gedroogd fruit en etenswaren uit. De Khari Baoli Market staat in het oude Delhi in de buurt van het Rode Fort.

Ima Keithel Market, Imphal

Imphal, de hoofdstad van de Indiase staat Manipur, heeft een echt unieke markt. De Ima Keithel Market is een ‘women only’ domein, geheel gerund door (getrouwde) vrouwen. De kleurrijke markt is al meer dan 100 jaar oud en is het symbool voor vrouwengelijkheid in India. De verkooplicenties worden van generatie op generatie doorgegeven. De 4000 vrouwen die er werken, verkopen etenswaren, Indiase snacks, kruiden en ambachtelijke spullen.

Afbeelding: Ima Keitjel Market, Imphal  door oxlaey.com op Flickr, met Creative Commons licentie Attribution 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.