Vrouwen van kwetsbare Jarawa-stam seksueel uitgebuit

Jarawa-stam

Een zeldzame getuigenis is boven water gekomen op de Andaman-eilanden (India) over de schokkende seksuele exploitatie van jonge inheemse vrouwen van de Jarawa-stam(Foto: © Survival). 

Survival International heeft een audio-opname in handen gekregen van een jonge Jarawa-man. Hij vertelt hoe stropers regelmatig het beschermde reservaat van de Jarawa binnenkomen en jonge vrouwen meelokken met alcohol of drugs, om ze daarna seksueel uit te buiten.

De Jarawa, nomadische jagerverzamerlaars met een bevolking van ongeveer 400 mannen, vrouwen en kinderen, kwamen pas in 1998 in contact met de buitenwereld, toen ze voor het eerst zonder pijl-en-boog uit het oerwoud begonnen te verschijnen. De stam is zeer kwetsbaar voor ziektes en voor afhankelijkheid van alcohol en andere goederen die buitenstaanders het reservaat binnen smokkelen.

Het interview met de Jarawa-man verscheen op 1 februari in de lokale Andamanese krant the Andaman Chronicle, die tevens verslag doet van een alarmerende toename in confrontaties tussen de inheemse Jarawa en de migranten die rondom het reservaat leven.

Luister hier naar de audio-opname op You Tube met Engelse ondertiteling.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.