Voorstelling: Het woud van opaal

Shonaleigh Cumbers uit Engeland reist de hele wereld rond en is een veelgevraagd storyteller op internationale podia. Maar op zaterdag 5 oktober is ze in Zwolle om de voorstelling ‘The Opal Forest’ te vertellen. Shonaleigh is van Nederlands-joodse origine en ze is één van de laatste Drut’syla’s – oftewel joodse verhalenbewaarsters – in de wereld.

Eén van de delen uit de honderden verhalen tellende Menassah Cyclus

Productiehuis De Verhalenboot heeft deze Drut’syla naar Nederland gehaald. Zaterdag 5 oktober vertelt Shonaleigh The Opal Forest, één van de delen uit de honderden verhalen tellende Menassah Cyclus. Het is een mooie kans om kennis te maken met een oeroude wijze van vertellen, waarbij verhalen worden verteld als een labyrint van verschillende mythologische vertellingen. Daarin komen soms dezelfde personages terug in bijrollen of hoofdrollen. Verhalen die hun actualiteit tot op de dag van vandaag hebben behouden. De verhalen wortelen in het landschap waar ze ontstonden: het gebied rond Apeldoorn rond het jaar 1600. Elke herfst en lente komt Shonaleigh naar Zwolle om een deel van haar enorme verhalenschat te vertellen.

Het woud van opaal

Shonaleigh vertelt: ‘Niemand die het Opalen Woud ingaat, komt er onveranderd uit. Als ze uit het donker weer opdoemen, wankelen ze even in het licht. Een moment lang is het de echte wereld die een droom lijkt. De persoon die als student het woud in ging, komt tevoorschijn als een held, de wijze man als een gek, de gek doemt op als een strijder. De onschuldigen komen tevoorschijn als oude mensen, ouder dan ze zouden moeten zijn, gezien de tijd die ze in het Opalen Woud hebben doorgebracht. Maar hoe weet je dat je niet het jou bekende bos inloopt, maar het Opalen Woud? De sleutel is, goed te kijken of je wel het bos inloopt dat je kent. Schijnt het licht iets anders dan normaal? Fluisteren de bomen net wat heviger in de wind? De sleutel is: te weten in welk woud je jezelf kunt laten verdwalen, en in welke niet. Welke bergen je moet beklimmen en van welke strijd je beter kan weglopen….’

Een weekend vol Drut’syla traditie

Het hele weekend van 4 tot en met 6 oktober staat bij De Verhalenboot in het teken van de Drut’syla traditie. En zo gaat dat elke herfst en lente. Alleen zo kan Shonaleigh haar levenswerk vervullen: alle vierduizend verhalen die zij in haar hoofd bewaart, te laten horen, opnemen en overdragen aan opvolgers.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van de Drut’syla-traditie en het levensverhaal van Shonaleigh in het bijzonder? Kijk dan op www.deverhalenboot.nl/verteltraditie. Daar staan ook de volgende data van Teller, Tales and Tradition vermeld. 

Avondvoorstelling The Opal Forest, zaterdag 5 oktober, 19.30 uur, De Statenzaal Zwolle.

Info en ticketverkoop: www.deverhalenboot.nl/verteltraditie.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.