Voorstelling ASSAD

Voorstelling Assad

De nieuwe voorstelling ASSAD van theatermakers-duo HULST & TARENSKEEN speelt zich af tegen de achtergrond van beslissende gebeurtenissen in de oorlog in Syrië. We volgen vier individuen, met vier verschillende perspectieven op één van de dodelijkste conflicten van onze tijd. ASSAD gaat op donderdag 10 januari 2019 in première in Frascati in Amsterdam, gevolgd door een landelijke tournee.

Met scènes die zich afspelen in de presidentiële vertrekken in Damascus, tussen de tempels van Palmyra, het hoofdkantoor van de Vogue in New York, Londen, Tel-Aviv, Amsterdam en de hemel boven Aleppo. 

Geen enkele keus is juist

ASSAD wordt bevolkt door idealisten: iedereen is er heilig van overtuigd te vechten voor het goede. Maar is een ideaal het waard om voor te sterven of te doden? En wat als je helemaal geen idealen hebt, maar gewoon een goede oogarts wilt zijn, een beroemde journalist, toegewijde suppoost? Ben je dan ook een goed mens? Wat als geen enkele keus de juiste blijkt en ‘de goede zaak’ niet bestaat? Is er nog houvast in een wereld waarin idealen en macht de meeste slachtoffers maken? Waar oorzaak en gevolg voortdurend van plaats wisselen? 

Waargebeurde verhalen

ASSAD is een voorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen. Het is een poging om gebeurtenissen, mensen en beslissingen te begrijpen. En niet pas achteraf, maar nu, terwijl wij met onze borrelnootjes voor de televisie zitten.

Hulst & Tarenskeen: ‘We kiezen voor het Syrië-conflict, omdat dat op dit moment het meest prangend is, non-stop aanwezig in ons achterhoofd en toch ongrijpbaar en abstract in al zijn complexiteit en lijden. We voelen dat we het aan onszelf en de wereld verplicht zijn om op z’n minst te proberen ons te verhouden tot de grootste clusterfuck van onze tijd. De helse speeltuin waarin alles wat fout kan gaan op geopolitiek gebied ook fout gaat, supermachten elkaars grenzen opzoeken en overschrijden alsof ze een Ibsen aan het spelen zijn. Maar ook onze ethische waarden als Nederlanders elke dag op de proef worden gesteld.’O

Speellijst

 • di 8 jan (try-out), wo 9 jan (try-out), do 10 jan (première) vr 11 jan, za 12 jan – Frascati Amsterdam
 • wo 23 jan – LUX Nijmegen
 • do 31 jan, vr 01 feb – De Nieuwe Vorst Tilburg
 • di 05 feb, wo 06 feb – Toneelschuur Haarlem
 • vr 08 feb, za 09 feb – Verkadefabriek Den Bosch
 • di 12 feb, wo 13 feb – Theater Kikker Utrecht
 • vr 15 feb, za 16 feb – Theater Rotterdam
 • do 21 feb, vr 22 feb, za 23 feb –  Huis Oostpool Arnhem
 • do 28 feb, vr 01 mrt, za 02 mrt – Frascati Amsterdam
 • di 12 mrt, wo 13 mrt – Het Nationale Theater Den Haag
 • di 19 mrt, wo 20 mrt – Zwolse Theaters Zwolle

CREDITS
tekst & regie Jan Hulst, Kasper Tarenskeen. 
spel Dunya Khayame, Eeke Boonstra, Gökhan Girginol, Chiem Vreeken.

Voor meer informatie, bezoek www.frascatiproducties.nl en www.hulstentarenskeen.com.

Afbeelding: © Hans van der Leeuw.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.