Voor het eerst te zien op het Nederlands toneel: Het duel van Tsjechov

Het duel van Tsjechov - Het Nationale Theater

Rusland. Negentiende eeuw. Een badplaats aan de Zwarte Zee. Hoogzomer. Lajevski (Joris Smit) en zijn geliefde Nadezjda (Violet Braeckman) zijn twee jaar geleden naar het zuiden gereisd om aan de kust een nieuw leven te beginnen. Zij heeft, smoorverliefd, voor hem haar echtgenoot in Sint-Petersburg in de steek gelaten. Maar nu is hun liefde bekoeld en wordt Lajevski geplaagd door twijfel en zelfhaat.

In de zomerse hitte lopen de spanningen hoog op. Wanneer bioloog Von Koren (Jacob Derwig) openlijk beweert dat overtollige mensen als Lajevski de evolutie van de mensheid schaden, leidt deze provocatie tot de ultieme survival of the fittest: een duel op leven en dood. 

Het duel in première op 12 januari

Op 12 januari gaat Het duel in première bij Het Nationale Theater in Den Haag in een regie van Jeroen De Man. Het is de eerste keer in Nederland dat dit verhaal Anton Tsjechov op het toneel wordt getoond. De cast bestaat onder meer uit Jaap Spijkers, Jacob Derwig, Joris Smit, Jacqueline Blom en Teun Luijkx.  

Tsjechoviaanse wereld

In deze bewerking van Jacob Derwig en onder regie van Jeroen De Man bouwen acht acteurs samen een Tsjechoviaanse wereld, waarin de grenzen tussen toen en nu, tussen zijn en spelen, tussen spel en bittere ernst steeds meer vervagen. Gewapend met een emmer wodka en twee geladen pistolen vechten ze samen de filosofische strijd over wat het goede leven is voor eens en altijd uit.

Speeldata en kaarten 

Het duel is een coproductie van Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. De voorstelling is van 8 januari tot 9 maart 2019 te zien in veel Nederlandse theaters. Première: zaterdag 12 januari in de Koninlijke Schouwburg in Den Haag. 

Kijk voor meer informatie en kaarten op www.hnt.nl/duel

Omslagfoto: Sarah Carlier.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.