Volg de historische Groene Koffie Route in Brazilië

Koffieplantage

Brazilië en koffie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Zuid-Amerikaans land is één van de bekendste en grootste exporteurs van de wereld en heeft een rijke koffiehistorie. In het zonovergoten Ceará kwam de koffieproductie rond de 19de eeuw tot een hoogtepunt. Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is in deze deelstaat de Groene Koffie Route een must. Volg de route langs diverse hoogtepunten in de Braziliaanse koffiegeschiedenis en geniet onderweg van de lekkerste koffie.

De Groene Koffie Route in Brazilië start bij stoomtrein op het station van Baturité. Dit was één van de eerste stations in Ceará, gebouwd in 1870. Tegenwoordig is het een museum, maar vroeger vertrok vanuit hier de stoomtrein naar Fortaleza, volgeladen met koffiebonen uit de nabijgelegen bergen. Ontdek hoe de Brazilianen hier leefden in de 19de eeuw en hoe hun leefstijl werd beïnvloed door koffie en de spoorverbinding.

Mosteiro dos Jesuítas

Net buiten Baturité bevindt zich – op de Groene Koffie Route – het prachtige Jezuïetenklooster, een monument dat dateert uit 1924 en bewondering krijgt vanwege zijn omvang en bijzondere architectuur. Over de bouw van imposante klooster is ruim 10 jaar gedaan. Vanaf het ‘Mosteiro dos Jesuítas’ heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van Baturité.

Guaramiranga – Het verhaal van Guará

Vanaf Baturité loopt de Groene Koffie Route naar Guaramiranga. Twee kilometer buiten de stad ligt de Águas Finas plantage van de Uchôa familie, bekend vanwege de Guará-koffie. Hier ontdek je het complete verhaal van Guará: vanaf de eerste oogst tot en met de recente koffieproductie. Tevens is dit gebied omgeven door prachtige flora en fauna, dus ook een aanrader voor natuurliefhebbers.

Mulungu – terug in de tijd

De Sítio São Roque in Mulungu is het volgende hoogtepunt op de route. De historische inrichting van het landhuis op deze plantage brengt je terug naar 1813. Bekijk hier ook de tuinen waar de koffie te drogen werd gelegd.

Pacoti – Nederlands tintje

Tot slot reis je naar de schilderachtige São Luis plantage in Pacoti waar de karakteristieken van de koffieproductie bewaard zijn gebleven. Sítio São Luis is ontworpen door Nederlandse architecten. De imposante boogconstructie is een uniek voorbeeld voor de regio. De deuren, tegels, schilderingen, meubels en keuken dateren uit de hoogtijdagen van de koffie. Het landgoed is ook het decor geweest voor diverse films.

De koffieproductie in Brazilie is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde koffieproductie, wat Brazilie de grootste koffieproducent van de wereld maakt. Deze positite heeft het land al ruim 150 jaar. Wil je kennismaken met de Braziliaanse passie voor koffie? Volg dan de Groene Koffie Route in Brazilië.

Meer weten over reizen in Brazilië? Bezoek dan www.visitbrasil.com. Een fair randje aan je reis toevoegen? Check Coopfam voor Fairtrade koffie.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.