Vluchtelingen kunnen geen kant meer uit

Vluchtelingen

Stichting Vluchteling spreekt zich krachtig uit tegen het voorgestelde plan van het kabinet om aanzienlijk minder vluchtelingen op te nemen. Het gaat om vluchtelingen die niet kunnen terugkeren naar hun eigen land en die ook niet kunnen blijven in hun opvangland. Directeur Tineke Ceelen: ‘Kwetsbare mensen kan je niet tegen elkaar uitruilen’.

250 vluchtelingen minder

Ceelen: ‘Als onderdeel van het kinderpardon-akkoord willen de regeringspartijen 250 vluchtelingen minder opnemen uit oorlogsgebieden’. ‘Stel je voor dat je als vluchteling echt geen kant meer uit kan, denk bijvoorbeeld aan alleenstaande vrouwen die slachtoffer zijn van extreem geweld, of vluchtelingen die medische zorg nodig hebben die niet beschikbaar is in het opvangland. Waar moeten deze meest kwetsbare mensen naartoe?’

Meest kwetsbare en schrijnende gevallen

Ceelen: ‘Deze mensen zijn door de VN Vluchtelingenorganisatie geselecteerd als de meest kwetsbare en meest schrijnende gevallen, die niet kunnen overleven in hun opvangland. We moeten er niet minder, maar juist meer opvangen in Nederland’, zegt Ceelen. Zij is zelf net terug uit het Midden-Oosten ‘waar vluchtelingen in de eigen regio zijn ingesneeuwd en weggespoeld, en nauwelijks hulp krijgen’, aldus Ceelen.

Stichting Vluchteling vraagt zich af hoe deze nieuwe afspraken zich verhouden tot het kabinetsbeleid om vluchtelingen op te vangen in de regio, ‘en dat wij in Nederland ons aandeel nemen in de opvang van de meest kwetsbare mensen, die nergens anders terecht kunnen’, volgens Ceelen. ‘We hebben in ieder geval onze noodhulp opgeschroefd uit onze reserves, en we hopen dat de mensen in het land ons werk juist in deze barre tijden daar extra steunen’, zegt Ceelen.

Voor meer informatie over Stichting Vluchteling, bezoek www.vluchteling.nl.

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.