Vluchtelingen aan tafel bij Nationaal Integratiediner

Nationaal Integratiediner

Vluchtelingen gaan aan tafel bij het Nationaal Integratiediner, dat donderdag 8 oktober zijn eerste lustrum viert. Dat gebeurt onder meer in het stadion van Heracles in Almelo, waar dit jaar 500 deelnemers worden verwacht. Door ook mee te koken willen de aanwezige vluchtelingen laten zien en laten proeven, dat hun komst een verrijking voor Nederland is.

Almelo is een van de vele honderden plaatsen waar dit jaar het Nationaal Integratiediner wordt gehouden. Duizenden Nederlanders en niet-Nederlanders van diverse afkomst zullen op 8 oktober voor elkaar koken en met elkaar aan tafel gaan om elkaar beter te leren kennen en te ontdekken dat diversiteit een rijkdom en geen bedreiging is.

Asito

Het Nationaal Integratiediner is een initiatief van schoonmaakbedrijf Asito. Van de ruim 10.000 werknemers van Asito is meer dan de helft niet van traditioneel Nederlandse afkomst. Wat in 2011 begon als een klein initiatief aan een paar keukentafels, is inmiddels uitgegroeid tot een mega-event, waaraan tal van bedrijven en instellingen deelnemen. Zo is het diner in Almelo mede een initiatief van Vluchtelingenwerk Oost Nederland.

Asito-directielid Ron Steenkuijl: ‘Initiatieven als het Nationaal Integratiediner zijn op dit moment van essentieel belang. Onze samenleving staat onder druk door de komst van veel vluchtelingen. Dat is begrijpelijk. Maar we moeten niet bang zijn. Met het diner brengen we vele duizenden mensen van diverse achtergronden bij elkaar, die het samen koken en eten zonder twijfel als een verrijking ervaren.’

Mensen verbinden

Mensen verbinden + verschillen vieren= kansen vergroten. Dat is opnieuw het motto tijdens het Integratiediner. De vijfde editie van het Nationaal Integratiediner verwacht dit jaar alle voorgaande records te verpletteren. Vorig jaar zaten op 200 locaties meer dan 16.000 mensen met elkaar aan tafel; dit jaar is de verwachting dat het aantal deelnemers de 20.000 overstijgt.

Een broodje heimwee

Ter gelegenheid van het eerste lustrum van het Nationaal Integratiediner verschijnt het boek ‘Een broodje heimwee’ van fotograaf Marcel Prins en journalist Peter Henk Steenhuis. Met de keuken als decor verzamelden zij verhalen van twaalf schoonmakers van zeer diverse achtergrond. Het zijn verhalen over geur en verlangen, weemoed en hoop, teleurstelling en heimwee. Over de rijkdom dus, van diversiteit.

Locaties

Mensen worden onder meer verbonden dit jaar in De Resident, het kantoor van het ministerie van sociale zaken,  de Houtzagerij in de Schilderswijk in Den Haag,  NS-stations in onder andere Amsterdam, op Schiphol, Universiteit Utrecht,  Wehkamp in Zwolle, Bruynzeel Storage Systems in Panningen, het VU Medisch Centrum Amsterdam, het ROC Nijmegen, waar 1000 deelnemers worden verwacht en het  Museum voor Volkenkunde in Leiden.

Meer informatie?

Voor meer locaties waar het Nationaal Integratiediner wordt gehouden en voor meer informatie over het diner, kijk op nationaalintegratiediner.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.