Virtual Reality vluchtelingenkamp en Luxe Badkamer op Lowlands

Virtual Reality uit DR Congo - Chungu - van Stichting Vluchteling

‘Een van de voordelen van onze Badkamer, is dat je niet urenlang in de rij hoeft te staan wachten en we houden het er 24 uur per dag brandschoon’, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. 

Op Lowlands, van 17 tot 19 augustus in Biddinghuizen, is dit jaar opnieuw het team van Stichting Vluchteling present om 60.000 festivalbezoekers fijne wc’s en een heerlijke douche aan te bieden in ruil voor een paar festivalmuntjes. ‘Waarmee we vluchtelingen en ontheemden in bijvoorbeeld Jemen, Afghanistan, Congo en Nigeria kunnen helpen met schoon water’, aldus de organisatie. Een ‘Passe Partout’ is € 39 waarmee festivalbezoekers drie dagen lang onbeperkt kunnen plassen en douchen, en waarmee Stichting Vluchteling een latrine – een eenvoudig toilet – in een vluchtelingenkamp kan bouwen.

Schoon water

Water voor vluchtelingen is een voorwaarde om gezond te blijven. Stichting Vluchteling vraagt met de luxe Badkamer op Lowlands aandacht voor de hygiënische omstandigheden waarin veel vluchtelingen leven en onder meer gebruik moeten maken van meren en rivieren voor water als eerste levensbehoefte. ‘Onze mensen’, benadrukt Tineke Ceelen, ‘helpen in de kampen om dodelijke ziektes als cholera te voorkomen. We installeren waterleidingen, zorgen ervoor dat ze schoon blijven, leggen goedwerkende kranen aan, distribueren emmers, en zetten zogenaamde water-ophaal-plekken op om de mensen op een schone en veilige manier water te laten halen,’ legt de directeur uit. ‘Onze toiletten in de vluchtelingenkampen zijn veilig en toegankelijk voor meisjes en vrouwen, die vaak heel kwetsbaar zijn in die kampen’.

Virtual Reality vluchtelingenkamp

Stichting Vluchteling heeft unieke ‘virtual reality’ opnames voor de festivalbezoekers over het leven van vluchtelingen in de kampen en hoe ze omgaan met dagelijkse dingen als bijvoorbeeld water, koken en wassen. Deze VRs gaan festivalbezoekers met een speciale VR bril bekijken en zo komen ze terecht in een ongelooflijke 360 graden-beleving. ‘Het lijkt alsof je er zelf loopt, een paar duizend kilometer verderop, in zo’n kamp’, legt Tineke Ceelen uit.

Fijne Lowlands editie en als je toch naar het toilet moet, waarom niet met de passe partout van Stichting Vluchteling? Meer weten over de organisatie? Surf dan naar de website van Stichting Vluchteling.

Afbeelding: still uit 360 graden Virtual Reality beelden van Chungu, die haar huis in een vluchtelingenkamp in Congo laat zien en vertelt van haar 1 maand oude zoontje die stierf aan cholera door vervuild drinkwater.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.