Vijf culturele evenementen die je niet mag missen in Panama

culturele evenementen in Panama

Panama heeft een gevarieerde en fascinerende cultuur. Er zijn eindeloos veel manieren om die te ervaren en te beleven. Jaarlijks vinden er bijzondere culturele evenementen plaats. De een nog kleurrijker, belangrijker en muzikaler dan de ander. Van carnavalsfeesten tot patriottische herdenkingen. Hierbij vijf culturele evenementen in Panama die je als reiziger niet mag missen.

1. Panama Jazz Festival (12-17 januari 2015)

Panama heeft een diepgewortelde en diverse culturele mix en rijke geschiedenis. Dat muziek een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de Panamese cultuur komt tot uiting tijdens het jaarlijkse Panama Jazz Festival, aankomend jaar van 12 tot en met 17 januari in Panama City. Dit festival trekt muzikaal talent uit de hele wereld en de editie van 2015 belooft nog groter en indrukwekkender te worden dan voorgaande jaren. Al meer dan 400 artiesten hebben deelname bevestigd. Muziek staat er natuurlijk centraal, maar ook wordt aandacht gevraagd voor sociale problematiek in Midden- en Zuid-Amerika in het algemeen en Panama in het bijzonder.

2. Carnaval in Las Tablas (14-17 februari 2015)

Eén van de meest populaire culturele hoogstandjes in Panama zijn de carnavalsfestiviteiten van het kleine provinciestadje Las Tablas (Los Santos). Dit kleurrijke en levendige feest vindt elk jaar plaats tijdens de vier dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Deze jaarlijkse traditie in Las Tablas begon in de 19e eeuw als rivaliteit tussen twee religieuze groepen: ‘Calle Arriba’ en ‘Calla Abajo’. Festiviteiten werden georganiseerd en liederen gezongen om de ander tegen te werken. Tegenwoordig symboliseert het carnaval in Las Tablas saamhorigheid en harmonie, maar de strijd is op een gezonde manier te voelen. Er worden bijvoorbeeld twee ‘koninginnen’ gekozen, die elkaar beconcurreren met behulp van de prachtigste praalwagens, swingende muziek en gewaagde outfits.

3. Festival de la Mejorana in Guarare (september 2015)

Panama heeft een rijke folkloristische geschiedenis. De bijbehorende mythes en verhalen worden gevierd en verteld tijdens het Festival de la Mejorana in Guarare, gelegen in de provincie Los Santos op het schiereiland Azuero. Dit festival wordt jaarlijks is september gehouden en eert de ‘Maagd van de Barmhartigheid’ (La Virgen de las Mercedes). Zij zou in 1949 een wonder hebben verricht voor één van de dochters van een lokale bewoner. In ruil beloofde hij haar te eren met een jaarlijks festival. Tegenwoordig komen artiesten uit het hele land om te dansen, zingen, eten en genieten. De kleine stad wordt een week lang de grootste trekpleister van Panama met vuurwerk, kleurrijke decoraties, stierenvechten en ossenkarparades.

4. Festival del Cristo Negro de Portobelo (21 oktober 2015)

Spiritualiteit is een essentieel onderdeel van het Panamese leven en het katholicisme is de belangrijkste religie van het land. Om die reden is het jaarlijkse ‘Festival del Cristo Negro de Portobelo‘ (Festival van de Zwarte Christus van Portobelo) een populaire viering. De belangrijkste bestemming voor veel bedevaartgangers tijdens deze viering is de kerk van San Felipe, waar het standbeeld van Cristo Negro pronkt naast een prachtig gouden altaar. Dit indrukwekkende podium vertelt middels gedetailleerd houtsnijwerk het verhaal van de reis van Christus naar Golgotha, waar hij werd gekruisigd. Veel pelgrims leggen de reis naar de kerk geknield af, uit respect voor hun heer.

5. Fiestas Patrias (5 + 10 november 2015)

Misschien wel de belangrijkste culturele viering op de Panamese kalender is de Fiestas Patrias (Onafhankelijkheidsviering). Op 5 november viert Panama de ‘Dag van de Panamese vlag’ en op 10 november de scheiding van Panama met Colombia in 1903. Kortom: een bijzondere patriottische gebeurtenis. Deze jaarlijkse vieringen vinden plaats in Panama City en is een must-see voor bezoekers die tijd doorbrengen in de hoofdstad. Belangrijk onderdeel van de festiviteiten is een kleurrijke optocht, waarbij vrouwen gekleed gaan in traditionele klederdracht (pollera). Schoolkinderen uit het hele land reizen af naar de hoofdstad voor de processies en fanfares. Een belangrijke dag voor alle Panamezen en een belangrijke culturele les voor alle bezoekers.

Meer belangrijke culturele evenementen op de Panamese kalender.

Afbeelding: San José Kerk in Casco Viejo, Panama City © 2014 TMC, All rights reserved.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.