Vier Lunar New Year 2019 in Amsterdam

CinemAsia Lunar New Year

Of je nu het Lunar New Year viert volgens de gebruiken van de Koreaanse Solleal, Chinese chunjie, of Vietnamese Tết, de viering van het nieuwe maanjaar is het moment om weer met familie en vrienden bij elkaar te komen. Zelfs in Japan, waar men sinds de Meiji periode (1873) officieel is overgegaan op de westerse (zonne) kalender, wordt in sommige gebieden zoals Okinawa nog steeds Ryukyuan Lunar New Year gevierd. Om in de feestelijke stemming te komen, organiseert CinemAsia op 10 februari haar Lunar New Year event in Kriterion in Amsterdam. Een avondvullend programma met film, kunst, muziek en comfort food.

Zo is er de sneak preview van de Koreaanse film Little Forest. Gebaseerd op de gelijknamige populaire Japanse manga en 4-delige tv-serie, is Little Forest een betekenisvolle reis over thuiskomen, genieten van moeders kookkunsten en het eten van het pure voedsel van het platteland. In een feestelijke periode waarin de kwaliteit van het leven centraal staat, herinnert het ‘van boer tot bord’ concept ons aan de rijkdom van eenvoud. Deze inspirerende film is alvast een voorproefje van wat er gaat gebeuren in de 12e editie van het CinemAsia Film Festival van 5-10 maart in Amsterdam.

Sneak Preview: Little Forest리틀 포레스트 (2018) van Yim Soon-rye임순례

Nadat ze haar universiteitsexamen in Seoul niet heeft gehaald, keert Hye-won (Kim Tae-ri van The Handmaiden) terug naar het platteland waar ze geboren is. Gedurende vier seizoenen zaait en oogst ze daar haar eigen gewassen, hernieuwt ze contact met vrienden en bereidt ze heilzame gerechten die haar herinneren aan haar moeder (Moon So-ri, Oasis).

Yim Soon-rye wordt beschouwd als een van de weinige toonaangevende vrouwelijke regisseurs van de Koreaanse New Wave-cinemaZij verfilmt de gelijknamige Japanse manga van Daisuke Igarashi als een heilzame reis. Een levendig banket met schitterende beelden van het Koreaanse platteland en smaakvol gearrangeerd comfort food passeert de revue. Als een van de 11 Beste Films van het Jaar volgens de Korean Association of Film Critics, biedt dit therapeutische drama over het plattelandsleven, koken en zelf-ontdekking overheerlijke recepten waar je van gaat watertanden.

Square 1: videokunst van Chinese kunstenaar Louis Hothothot (Yi Liu)

Square 1 onderzoekt aan de hand van video en fotografie de uiting van macht in de openbare ruimte. Op Europese pleinen kom je standbeelden van koningen tegen die als uitingen van de staatsmacht fungeren, waarbij ze de geschiedenis officieel reproduceren en ons gevoel van collectieve verbondenheid vormgeven. Multimedia-artiest Louis Hothothot (China 1986) is afgestudeerd aan de China Central Academy of Fine Art (2008) in Beijing en het Dutch Art Institute (2014) en studeerde aan de Nederlandse Filmacademie (2015-2017). Hij won onlangs het 3Package Deal Young Talent 2018-2019 in Nederland. Zijn Square 1 is van 10 februari tot 10 maart te zien in Kriterion.

Lunar New Year programma zondag 10 februari

Locatie: Filmtheater Kriterion, Roetersstraat 170, 1018 WE Amsterdam

  • 18:00: Opening tentoonstelling Square 1 van de Chinese kunstenaar Louis HotHotHot
  • 18:00 – 22:00: Koreaanse comfort food en snacks van Korean Kitchen
  • 19:30 – 21:15: Introductie en vertoning van de Koreaanse film Little Forest
  • 21:15 – 23:00: Afterparty met DJ Tjobo Kho en food & drinks van Korean Kitchen

Grijp het geluk en de positieve energie van het jaar van het Varken!

Save the date: de 12e editie van CinemAsia Film Festival 5-10 maart in Amsterdam.

Meer weten? Ga naar CinemAsia.nl of volg CinemAsia op social media.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.