Verzekeraars niet open over investeringen

Investeringen

De tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn niet open over hun investeringen in bedrijven en landen. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt. Investeringskeuzes door verzekeringsmaatschappijen worden overal op de wereld gevoeld. En deze mondiale impact maakt dat ook wij van Wereld van Culturen eens de overstap naar een eerlijkere bank hebben gemaakt. Nu onze verzekering nog.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim tweederde van de Nederlanders het belangrijk dat verzekeringsmaatschappijen transparant zijn over hun investeringskeuzes. Het onderzoek, dat de Eerlijke Verzekeringswijzer in juni van dit jaar liet uitvoeren door Motivaction, richt zich onder meer op de mate van openheid die de verzekeraars geven over de bedrijven en landen waarin zij investeren.

Consument wil transparantie

Ruim twee derde (68%) van de Nederlanders vindt het belangrijk dat verzekeringsmaatschappijen transparant zijn over hun investeringen. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 63% van de bevolking graag zou zien dat verzekeringsgroepen een overzicht geven van de bedrijven waarin zij investeren. 59% Is geïnteresseerd in een overzicht van de bedrijven waarin de verzekeraars om principiële redenen niet investeren.

‘Consumenten willen de mogelijkheid hebben na te gaan of een verzekeraar investeert in bedrijven die bijvoorbeeld betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, grote milieuschade of de productie van controversiële wapens’, licht Titus Bolten namens de Eerlijke Verzekeringswijzer toe.

Alleen APG en Vivat Verzekeringen publiceren een volledige lijst van de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd, maar allebei doen ze dit slechts voor één investeringscategorie. Hoewel dit nog beperkt is, onderscheiden zij zich hiermee op dit punt in positieve zin van de andere verzekeringsgroepen.

Meer weten? Het onderzoeksrapport is te downloaded op de website van Amnesty.

Illustratie van bykst op Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.