Verrassende eilandbestemming: Djerba in Tunesië

Borj el Kastel Djerba, Tunesië

Djerba staat dit jaar op nummer drie in de top 10 bestemmingen waar reizigers komen voor hun plezier van Global Destination Cities Index: Play van Mastercard. Het Tunesische eiland is dan ook de ideale uitvalsbasis voor een relaxte zonvakantie met stranden, souks én street art.

Djerba telt ongeveer 165.000 inwoners en is verbonden met het vasteland door een 7 kilometer lange dam, de Chaussée Romaine. Djerba komt al vroeg in historische boekwerken voor, waaronder – zo wil de legende – in Homerus’ Odyssee. Daarin vertelt Odysseus hoe de zeevarende strijders door de wind naar de kust van het land van Lotusbloemeters worden gedreven en niet meer naar huis willen. Kloppend hart van het eiland is hoofdstad Houmt Souk, een oude havenstad met ruim 60.000 inwoners, bekend om z’n kruip-door-sluip-door straatjes, witgepleisterde huizen en een grote souk. Maar het eiland heeft meer verrassends in petto.

Wetlands van Ras Rmel (Flamingo Island)

Natuur op Djerba is er in de vorm van ontelbaar veel palmbomen, honderdduizenden olijfbomen en groene oases. En Ras Rmel, beter bekend als Flamingo Island. Niet echt een eiland, maar meer een eco-reservaat en ‘Wetland of International Importance’ waar kolonies flamingo’s in het azuurblauwe water samenkomen. Vanuit Houmt Souk varen er boten naartoe. Een mooie plek om te snorkelen en te zwemmen.

Stranden en mooie zonsondergang

De meeste reizigers gaan naar Djerba voor zon, zee en strand. Te vinden langs de 125 kilometer lange kustlijn die bezaaid is met grote en kleine zandstranden grenzend aan de helderblauwe Middellandse Zee. Mooie stranden zijn onder meer die van Sidi Mahrez, Seguia en bij Ajim waar ook een aantal Star Wars-scenes werden opgenomen. Niet ver van Ajim ligt de kleine havenplaats Borj Djillidj, getipt door locals als de plek voor de mooiste zonsondergang.

Moderne Street Art van Djerba Hood

Historische bezienswaardigheden wissel je af met moderne street art van Djerba Hood bij het dorpje Erriadh. Daar hebben in 2014 150 kunstenaars uit de hele wereld 250 muurschilderingen gemaakt in de stoffige straten. Wie Erriadh binnenkomt, ziet de witte letters van The Hood staan, het begin van een tour langs verbluffende urban, ‘instagrammable’ art. Ga ook zeker langs café & restaurant La Placette voor een bakje koffie of traditionele thee.

Oude bezienswaardigheden

Djerba heeft geen enorme lijst aan bezienswaardigheden, maar het bekijken waard is het Fort Borj el Kastil naast de eeuwenoude El Griba synagoge, beiden niet ver van Houmt Souk. El-Ghriba is het levendige bewijs van het bestaan van een grote Joodse gemeenschap op het eiland, die er al in 586 voor Christus woonden. De Thorarollen in de synagoge behoren tot de belangrijkste en meest waardevolle op de wereld.

Overnachten op Djerba in een traditionele houch

Djerba is ingericht op toeristen, een goede accommodatie vinden is dan ook geen probleem. Er zijn grote hotels en resorts, vooral pal aan de stranden op zo’n 20 kilomter vanaf hoofdstad Houmt Souk. Een verblijf in de bekende ketens is altijd een goed, maar wie gaat voor meer avontuur kiest voor een traditionele Tunesische houch (vergelijkbaar met een riad uit Marokko). Deze grotachtige, charmante verblijven met patio en palmbomen horen vaak bij een groter huis en hebben soms een zwembad. Te boeken via Airbnb waaronder in Houmt Souk.

Meer info over Djerba, bezoek dan de website van Discover Tunisia. Meer weten over Djerba Hood? Surf dan naar www.djerbahood.com.

Afbeelding: Borj el Kastel door El Golli Mohamed op Wikimedia onder licentie CC BY-SA 4.0.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.