Voor bijna een kwart van de wereldbevolking is Mekka de plek waar je ten minste een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst? ‘Verlangen naar Mekka’, een tentoonstelling over deze indrukwekkende pelgrimstocht, ontworpen door Kossmann.dejong, is nu te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam. 

Ervaar hoe het is om in Mekka te zijn

Aan de hand van persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling je mee naar Mekka. Schitterende voorwerpen en indringende reportages geven een veelzijdig beeld van deze religieuze en spirituele reis.

In de tentoonstelling zijn meer dan 300 aansprekende stukken bijeengebracht uit verschillende islamitische kunstcollecties, waaronder de collectie van het Tropenmuseum en het British Museum. Met een VR-bril ervaar je hoe het is om in Mekka te zijn. Daarnaast zijn er foto’s te zien van 19e-eeuwse pelgrims en fragmenten van de eerste documentaire over de hadj uit 1928, die gemaakt zijn door een Nederlander.

Nieuw ontwerp

De tentoonstelling was eerder te zien in het British Museum in London en het Museum Volkenkunde in Leiden. Voor het Tropenmuseum is ‘Verlangen naar Mekka’ opnieuw ontworpen door Kossmann.dejong: een internationaal ontwerpbureau voor tentoonstellingsontwerpen en interieurarchitectuur.

‘Verlangen naar Mekka’ is tot en met 12 januari 2020 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Meer informatie? Bezoek dan www.tropenmuseum.nl. Of lees ons uitgebreide interview met dr. Luit Mols, conservator Midden-Oosten, West- en Centraal Azië, één van de samenstellers van toenmalige tentoonstelling Verlangen naar Mekka – de reis van de pelgrim van Museum Volkenkunde.