Vele bosbranden in Karnataka waren te voorkomen, zeggen lokale stamleden

A Soliga man worships at a sacred site © Atree/Survival

De dramatische stijging van bosbranden in Karnataka, India, had voorkomen kunnen worden door inheemse bosbouwmethodes. Deze zijn gedeeltelijk ontwikkeld om grootschalige branden te voorkomen, zeggen leden van de lokale Soliga-stam. Deze technieken stoppen de verspreiding van de lantana-plant, een licht ontvlambare soort. Ambtenaren hebben de plant aangewezen als sleutelelement in de destructieve branden.

Het is verboden voor de Soliga om hun eeuwenoude praktijk van gecontroleerde nestbranden, genaamd Taragu benki, te gebruiken om lantana’s verspreiding te voorkomen. Het onkruid groeit heel gemakkelijk en is erg houtachtig, wat betekent dat het moeilijker is om het vuur te blussen. Omdat de Soliga het gebruik van Taragu benki verboden is, heeft het schadelijke onkruid zich snel verspreid.

Betrekken van de Soligas

Ambtenaren van de staat Karnataka hebben het gebrek aan moderne brandbestrijdingsmethoden aangehaald en focussen zich op meer technische methodes voor brandveiligheid. Madegowda C, een tribale rechtenactivist van het Soliga-volk, zegt echter dat de Soliga zelf de beste oplossing hebben om het probleem aan te pakken:

‘De bosafdeling moet lantana uit het bos verwijderen. Alleen dan kunnen de bosbranden onder controle worden gehouden. De Soliga hebben de kennis op het gebied van brandbestrijdingstechnieken en zij zijn experts op het gebied van bosbrandbestrijding. Dus moeten ze bij de brandbeveiliging betrokken worden.’

Stamvolkeren beter in het verzorgen van hun omgeving

De Soliga worden ondersteund door Survival International, de wereldwijde beweging voor de rechten van inheemse stammen. De organisatie pleit voor een nieuwe benadering van natuurbehoud die tribale volkeren centraal stelt. Directeur van Survival, Stephen Corry: ‘Zoals alle inheemse volksstammen, zijn de Soliga experts in het verzorgen van hun omgeving en hebben ze honderden jaren lang enorme botanische en zoölogische kennis opgebouwd.’

Meer informatie over tribale stammen en natuurbehoud, vind je op www.survivalinternational.org.

Een man van de Soliga aanbidt een heilige plaats in zijn omgeving. © Atree/Survival.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.