Vanaf aanstaande vrijdag een nieuwe TV serie ‘Pluijms Eetbare Wereld’ op RTL4

Pluijms Eetbare Wereld

Sinds tientallen jaren is de wereld, en daarmee ons voedsel, gemeengoed geworden. We gaan op reis naar verre bestemmingen, in de meeste keukens en ook thuis wordt gewerkt met exotische ingrediënten. Voor het programma ‘Pluijms Eetbare Wereld’ reist René Pluijm zelf ook de hele planeet af op jacht naar eetculturen en vindt antwoord op de vraag waarom mensen eten wat ze eten.

‘Maar eigenlijk is het vreemd en tegennatuurlijk,’ zegt René, ‘want een mens zou uit het seizoen moeten eten; wat er om hem heen groeit en bloeit. Al jaren is het mijn wens om de rijkdom van Nederland aan te tonen. Want rijk zijn we, alleen we weten het niet!’

Pluijm wil iets van onze cultuur ontrafelen door onze eetcultuur te onderzoeken. Want wat is Hollands eten eigenlijk? Ons culinair erfgoed? Kunnen we verder kijken dan stamppotten en de heilige drie eenheid van aardappelen-groente-vlees?

Kibbeling? Nederlands? Volendam? Het waren de joden die het hier naartoe brachten.

Ontrafelen Nederlandse keuken

Hoe heeft de Nederlandse keuken zich na de 2e wereldoorlog ontwikkeld van huishoudschool via ‘Nouvelle Cuisine’ naar nu? Hoe zijn wij van armoede naar overvloed gegaan? Hoe lang kijken we al naar TV programma’s over exotische eetculturen? Het is tijd om De Nederlandse keuken te ontrafelen.

Waar staan we nu, wat doet de nieuwe generatie? Wat eten wij over 30 jaar? De ‘Nederlandse’ keuken is inmiddels veel verder dan kool en aardappels: het is divers, gezond, delicaat, verfijnd; de lappendeken van culturen die wij zijn, omarmd ons. Eigenlijk is het de wereld, of de wereldkeuken die we vieren.

Het DNA van ‘onze’ eetcultuur

Zoveel misverstanden ook. Kibbeling Nederlands? Volendam? Het waren de joden die het hier naartoe brachten. En hutspot? Dat waren de Spanjaarden.

René: ‘Om het allemaal te begrijpen, moeten we de mensen erachter laten zien. Zo vertellen we met deze serie ‘Pluijms Eetbare Wereld’ het verhaal van ‘onze’ eetcultuur waar we trots op mogen zijn, omdat we het door de jaren heen bijeen hebben gebracht; verweven tot het onze. Het DNA van Nederland bestaat uit al die cultuurhelden: kunstenaars, muzikanten, schilders, schrijvers, artiesten, vaandeldragers, boerenfamilies, ambachtsmensen; al onze iconen. Het is verbazingwekkend diep en mooi, het is wat wij zijn.’

De nieuwe serie van ‘Pluijms Eetbare Wereld’ bestaat uit 10 afleveringen, die vanaf vrijdag 13 maart wekelijks worden uitgezonden om 16.05 uur en op zaterdagavond na het laatste nieuws rond 24.15 uur op RTL4.

Meer informatie?

Surf voor meer informatie naar www.pluijmseetbarewereld.nl

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.