Vakantiepark in Damascus wordt SOS kinderdorp

SOS Kinderdorp Damascus
SOS Kinderdorpen bouwt een vakantiepark in Damascus om tot het derde kinderdorp in Syri?. De internationale kinderhulporganisatie wil zo haar capaciteit vergroten voor de opvang van door oorlog getraumatiseerde kinderen.

SOS Kinderdorpen bouwt een vakantiepark in Damascus om tot het derde kinderdorp in Syrië. De internationale kinderhulporganisatie wil zo haar capaciteit vergroten voor de opvang van door oorlog getraumatiseerde kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren.

Nieuw kinderdorp

Om nog meer kinderen opvang te bieden, heeft de organisatie een voormalig vakantiedorp aangekocht in een relatief veilige buurt van Damascus. Hier wil SOS Kinderdorpen 150 wees- en verlaten kinderen een thuis geven. Margot Ende, directeur SOS Kinderdorpen: ‘Honderdduizenden kinderen zijn vluchteling en tienduizenden kinderen hebben hun ouders verloren en ze zijn allemaal zwaar getraumatiseerd. Als antwoord hierop breidt SOS Kinderdorpen haar hulp in Syrië uit.’

Dit nieuwe dorp is schoon, veilig en groot en kan daardoor een liefdevol thuis bieden aan SOS families waar kinderen de basis krijgen die ze nodig hebben. Op het park zijn al 18 kleine appartementen aanwezig zijn en ruimtes waar de organisatie psychosociale hulp kan bieden.

Extra opvanglocatie is hard nodig

Nabij Damascus, in Qodsaya, heeft de organisatie al sinds 1981 een kinderdorp. Deze locatie is eigenlijk toegespitst op de opvang van 133 kinderen en jongeren. Door de evacuatie van het kinderdorp in Aleppo in 2012 wonen hier momenteel 350 kinderen. Een onhoudbare situatie. Wanneer het nieuwe kinderdorp gereed is, verhuizen 150 kinderen en hun SOS moeders. De organisatie verwacht dat de verhuizing halverwege 2017 plaatsvindt.

Noodhulp in Syrië

Naast de opvang van alleenstaande kinderen biedt SOS Kinderdorpen ook noodhulp in Syrië. De organisatie, die al sinds 1980 familiezorg biedt aan Syrische kinderen, zet zich sinds 2012 in voor door de oorlog geraakte kinderen en heeft sindsdien 270.000 kinderen en hun families bereikt. Op zeven locaties is de organisatie actief met lokale SOS medewerkers. Hier bieden ze voedselhulp, medische en psychosociale zorg en educatie.

Meer weten over SOS Kinderdorpen en hun hulp in Syrië? Bezoek dan www.soskinderdorpen.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.