Uniek kamerscherm van Japanse schilder Keiga krijgt tijdelijk ereplek in Kröller-Müller Museum

Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki - Keiga

Een bijzonder kunstwerk, dat is het kamerscherm Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki van de Japanse schilder Kawahara. Het ontving in zowel Nederland als Japan veel aandacht en is de grootste aankoop van het Nationaal Museum van Wereldculturen in de laatste jaren. Vereniging Rembrandt, die aan de aankoop heeft bijgedragen, neemt het kamerscherm op in de jubileumtentoonstelling Als kunst je lief is in het Kröller-Müller Museum. De tentoonstelling opent op 30 september.

Keiga – fotograaf zonder camera

Het kamerscherm van de Japanse schilder Kawahara Keiga is ontdekt na 100 jaar in privébezit te zijn geweest. Voor Nationaal Museum van Wereldculturen is het een sleutelstuk binnen de Japan-collectie. En het is een specifiek stuk binnen de Keiga-collectie, die met ruim 500 objecten de grootste ter wereld is. Keiga wordt vanwege de nauwkeurige detaillering in zijn werk ook wel ‘fotograaf zonder camera’ genoemd. De voorstelling toont de baai van Nagasaki met daarin de Nederlandse handelspost op het eilandje Deshima in 1836.

Na de tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum wordt het kamerscherm volledig gerestaureerd en krijgt het topstuk een centrale plaats in Museum Volkenkunde. Het stuk in het echt zien? Bezoek dan Museum Volkenkunde. Of vanaf 30 september tot en met 3 februari 2019 het Kröller-Müller Museum.

Meer weten over het kamerscherm? We hebben er eerder een artikel over geplaatst. Je leest het hier.

Afbeelding: Kawahara Keiga, Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.