Umuganda is voorbeeld voor Nederland

Zaterdag 23 maart is het de zeventiende editie van de Landelijke Opschoondag, waarbij tienduizenden Nederlanders met hun buren, sportclub of samen met klasgenoten hun buurt schoonmaken. Dat doen we traditiegetrouw jaarlijks in de laatste week van maart. Maar wist je dat de bevolking in Rwanda maandelijks zijn of haar buurt schoonmaakt tijdens Umuganda? Het Afrikaanse land is mede daardoor erkend als een van de schoonste landen ter wereld.

Umuganda: breed gedragen traditie 

Elke laatste zaterdag van de maand doen alle Rwandezen tussen 18 en 65 jaar mee aan de Umuganda. Wat letterlijk betekent “samenkomen met een gemeenschappelijk doel om een ​​resultaat te bereiken”. Vanaf 8 uur staat de ochtend in het teken van het gezamenlijk schoonvegen van de straten, het doen van kleine reparaties aan straten en afwatering, het planten van bomen of het bouwen van scholen. Ook expats of vakantiegangers worden aangemoedigd om deel te nemen aan het gemeenschapswerk. Zo draagt Umuganda ook bij aan de saamhorigheid onder de bevolking en een thuisgevoel voor buitenlandse gasten.

Koesteren van gedeelde nationale identiteit

In 1998 werd Umuganda opnieuw geïntroduceerd in de Rwandese samenleving. Breed ondersteund vanuit zowel de Rwandese overheid als de bevolking. Het maakt deel uit van talkrijke initiatieven en inspanningen om het land te herbouwen en de bevolking te herenigen na de Genocide tegen Tutsi’s in 1994. Met deze gezamenlijke en nuttige traditie wordt ook de gemeenschappelijke nationale identiteit gekoesterd. De sfeer tijdens Umuganda is er één van verbondenheid en gezamenlijkheid. Er wordt gezongen, gepraat, gedanst en er wordt samen gewerkt aan schone buurten en een aangename leefomgeving.

Video: Umuganda © Rise and Shine Rwanda.

Afbeelding: Farming community – Ngororero District, Rwanda door Vivian Atakos (CCAFS) / CGIAR Climate op Flickr, CC BY-NC-SA 2.0.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.