Umbrië bruist tijdens Pasen

Umbrië

Rond Pasen ontwaakt Umbrië uit haar winterslaap. De temperatuur stijgt naar aangename waarden, de sneeuw smelt en de lente begint. Een perfect moment om met volle teugen te genieten van het rijke leven en de prachtige natuur in het gastvrije groene hart van Italië.

Pasen wordt in heel Umbrië uitgebreid gevierd met kerkdiensten, processies en folkloristische tradities. Wie Umbrië in deze tijd bezoekt, zal zijn ogen uitkijken in plaatsen als Assisi, Orvieto en Bevagna.

Pasen, tradities en gewoonten

‘La Settimana Santa’, de heilige week voor Pasen, is een periode vol belangrijke gebeurtenissen in Umbrië. Op Palmzondag worden olijftakken gezegend en zie je bewoners met complete bossen takken, die de rest van het jaar in huis worden bewaard, naar de kerk togen.

Op Goede Vrijdag dragen de geestelijken in Bevagna, een klein middeleeuws dorpje nabij Montefalco, het kruis van Christus door de donkere straten tijdens de avonddienst, gevolgd door een stoet mensen met kaarslichtjes. Het is een indrukwekkend spektakel waarbij je je in de Middeleeuwen waant.

Hier een mooi filmpje van een paasviering in Assisi.

Pasen is absoluut één van de beste periodes van het jaar om Assisi te bezoeken. In de geboorteplaats van de Heilige Franciscus, één van de belangrijkste heiligen van de katholieke kerk en patroonheilige van Italië, wordt de wederopstanding van Christus vol overgave gevierd. Zo wordt op Witte Donderdag het laatste avondmaal van Christus herdacht met een tocht langs de vele imposante kerken die de stad telt. Met Pasen ontwaakt Assisi uit haar winterslaap en staat de omgeving prachtig in bloei.

Umbrië zou Umbrië niet zijn als er niet ook heerlijk wordt gegeten. De Umbrische mama’s besteden veel tijd aan de paasmaaltijd, die traditioneel bestaat uit gerechten met lamsvlees, pasta alla Norcina en Italiaans kaasbrood, de zogeheten ‘torta pasquale’. Ook de bekende ‘Colomba’, een cake in de vorm van een duif, en natuurlijk chocolade-eieren ontbreken niet. Op Paaszondag wordt er uitgebreid met de familie gegeten voordat men gezamenlijk naar de kerk gaat. Op Pasquetta, Tweede Paasdag, zijn ook de Italianen een dagje vrij en gaat men traditioneel op het platteland uitgebreid eten met vrienden en familie.

Het groene hart van Italië

Umbrië wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd en ligt tussen Toscane en Rome. Het gebied kenmerkt zich door groene glooiende heuvels en bergen, wijn- en olijfgaarden en oude ommuurde heuvelstadjes zoals Asissi of het schilderachtige Orvieto. Umbrië heeft een mild mediterraan klimaat, ontelbare authentieke dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan, Etruskische, Romeinse en Middeleeuwse bezienswaardigheden en een heerlijke keuken. De prachtige hoofdstad Perugia met haar smalle steegjes, de statige Corso Vannucci en het Piazza IV Novembre is een absolute must-see.

Voor meer informatie over Umbrië: www.regioneumbria.eu

Afbeelding © 2015 TMC, All rights reserved. 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.