Twee jonge theatermakers wentelen zich gulzig in Tolstojs meesterwerk Oorlog en Vrede

Geen één op één bewerking van de roman, maar een persoonlijke, explosieve, megalomane toneelavond over de vraag der vragen: hoe moeten wij leven? Florian Myjer (Nederland, 1992) is een unieke stem in het performancelandschap. Samen met theatermaker Kim Karssen waagt hij zich aan Oorlog en Vrede van Tolstoj. Première op 23 mei.

Tolstojs Oorlog en Vrede

Oorlog en Vrede verhaalt over de adellijke families Rostov en Bolkonski tegen de achtergrond van Napoleons fataal gelopen veldtocht (1805-1812). De personages van Tolstoj leiden een groots en meeslepend leven. In ijskoude Russische winters wordt familiekapitaal vergokt, veel te jong en veel te gruwelijk gestorven, harten keer op keer gebroken. Ondanks alle ellende is één ding duidelijk: deze mensen leven vol en hard.

De tegenstelling met Nederland anno nu kan niet groter zijn. Wij leven verlangend en bang. De spruitjesmentaliteit zit ons diep in het bloed. Met Tolstojs magnum opus dompelen Myjer en Karssens zich onder in de grootsheid van de wereldgeschiedenis. Met sturm und drang onderzoeken zij hoe wij vandaag de dag moeten leven.

Over de makers

Florian Myjer studeerde in de zomer van 2017 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met het bejubelde Bloomsbury, dat hij samen met Kim Karssen maakte over het gedachtegoed van de Bloomsbury Group. Bij Frascati Producties maakte hij vervolgens de overrompelende solo Oliver, die met groot succes op tournee is gegaan en in 2017 De Grote Post Residentieprijs heeft gewonnen. Daarna maakte hij Regina Rex, die in 2018 werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.  Daarnaast was Florian als speler en medemaker verbonden aan Gesualdo van De Warme Winkel (Holland Festival 2018).

Voor Oorlog en Vrede werkt Florian wederom samen met theatermaker en actrice Kim Karssen (Nederland, 1996). Kim studeerde in 2018 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Na Bloomsbury maakten zij samen ORGANZA of een soort van genocide. Kim is tevens als performer verbonden aan De Warme Winkel. 

Oorlog en Vrede – Frascati Producties / Florian Myjer 
t/m wo 29 mei, 21:00, Frascati [Première do 23 mei]
Vanaf 17 september op tour (20 speelbeurten in 11 steden/ Vlaanderen & Nederland)

Meer weten over deze persoonlijke, explosieve, megalomane voorstelling, gebaseerd op Tolstojs Oorlog en Vrede? Bezoek dan www.frascatitheater.nl.

Afbeelding: Florian Myjer Oorlog en Vrede – campagnebeeld © Lonneke van der Palen.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.